PSI I TE KAKO RAZUMEJU ŠTA IM PRIČATE! Ovo je sve što treba da uradite kada im se obraćate!

PSI I TE KAKO RAZUMEJU ŠTA IM PRIČATE! Ovo je sve što treba da uradite kada im se obraćate!
Share Button

Mozak psa reaguje na govor slično kao ljudski! Novo istraživanje pokazalo je da oni zato i te kako razumeju određena značenja, a kad im se neko obraća prepoznaju i intonaciju govora.

Naime, naučnici u Mađarskoj obučavali su 13 pasa da se popnu i uđu u uređaj za magnetnu rezonancu, te da sede mirno dok im se obraćaju. Koristili su, prilikom obraćanja, različite intonacije; smislene reči s pozitivnom intonacijom kao i besmislene reči s pozitivnom intonacijom. Čak su pokušavali i da menjaju ton.

Otkrili su da psi reaguju na značenje reči bez obzira na intonaciju, povezujući ih s pozitivnim ili negativnim iskustvima! To je u osnovi isti način na koji ljudi reaguju na govor.

Vođa istraživackog tima Atila Adič istakao je da to pokazuje da pohvala psima može delovati kao nagrada, ali da najbolje funkcioniše kada su značenje reči i intonacija usklađeni.

Adič je izneo i ova zapažanja:

-Dakle, psi ne samo da razlikuju ono što mi kažemo i kako mi to kažemo, već mogu da kombinuju i to dvoje, za ispravno tumačenje onoga što su te reči zaista značile.

Share Button
(Visited 2.656 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *