Ove delove tela ne dirajte prstima: Možete da navučete neku bolest

Ove delove tela ne dirajte prstima: Možete da navučete neku bolest
Share Button

Često sebe uhvatite da dodirujete neke delove tela, pa se u trenuitku setite da niste oprali ruke, i tu nastaje problem.

Bez obzira koliko često perete ruke, neke delove tela ne biste smeli dodirivati, pogotovo ako nosite nakit. Isto važi i za duge nokte, koji su poznati „skupljači“ nečistoće.

Ovo su delovi tela koje biste trebali poštedeti čestog dodirivanja.

Lice

Dodirivanje lica golim prstima trebalo bi svesti na najmanju moguću meru, odnosno ograničiti na jutarnje umivanje, šminkanje i mazanje kremama.

Kad dodirujete prljavu površinu, a zatim oslanjate prste na čelo ili lice, izlažete se riziku da dobijete kožnu infekciju ili u najmanju ruku neku aknu.

Ušna školjka

Guranje prstiju i bilo kojih drugih štapičastih predmeta u ušnu školjku ugrožava zdravlje ušnog kanala. Koža na ovom delu tela je tanka i sklona upalama, tvrdi američki otorinolaringolog Džon K. Niparko.

Oči

Dodirivanje očiju dozvoljeno je samo ako stavljate kontaktna sočiva ili odstranjujete neki komadić prljavštine. Izuzev ovih opravdanih razloga za dodirivanje, izbegavajte guranje prstiju u oči ili trljanje.

Dodirivanje očiju može da dovede do crvenila ili neke ozbiljnije infekcije, upozorava oftalmolog Kimberli Kokerham.

Usna šupljina

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta u 60 minuta, najčešće kada im je dosadno na poslu.

Studija objavljena u časopisu „Journal of Applied Microbiology“, pokazala je da se trećina svih zaraza u telu prenosi upravo ovim putem.

Nosna šupljina

Prestanite da kopate u potrazi za „nečim“! Osobe koje imaju naviku guranja prstiju u nosnu šupljinu imaju 51 % više šanse da dobiju bakteriju Staphylococcus aureus.

Područje ispod noktiju

Stručnjaci savetuju da biste trebali da imate što kraće nokte, jer je koža ispod ovog rožnatog dela tela osetljiva i predstavlja „skladište“za držanje opasnih bakterija iz okoline.

Opasnost je veća ako redovno ne čistimo taj deo tela ili to činimo na neogovarajući način.

Zadnjica

Brisanje toaletnim papirom nakon obavljanje velike nužde i pranje ovoga dela tela maksimum je kontakta koji bi trebali da posvetite svojoj pozadini.

Predeo anusa sadrži bakterije koje mogu da budu potencijalno štetne za zdravlje, upozorava dr Klejn iz medicinskog centra Harborvju. Nakon bilo kakvog kontakta sa ovim delom tela ruke treba dobro oprati.

(Telegraf.rs)

Share Button
(Visited 484 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nine − 1 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.