OSVEŽITE SE: Ova pića najbolje gase žeđ tokom vrućina!

Share Button

Ovo je još važnije u letnjim mesecima kada je neophodo održavati ravnotežu između vode koju uzimamo i one koja se gubi u obliku znoja da bi naš organizam normalno funkcionisao.

loading…

Na primer, dovoljno je da se procenat vode umanji za 2% i već se oseća žeđ i primećuje umor. Ali, kako na pravi način utoliti žeđ i vratiti snagu organizmu? Šta je najbolje piti tokom vrelih dana? Važno je odlučiti se za pića koja zadovoljavaju potrebe organizma na pravi način i zaobići ona koja daju samo prolazni osećaj olakšanja i brzo nam vraćaju osećaj žeđi.

Najčešći izbor za gašenje žeđi su gazirana bezalkohilna pića sa ukusom kole, narandže, limuna. Ova pića, pre svega, sadrže mnogo kalorija (jedna limenka oko 130) a, osim toga, sastojci od kojih su sastavljene ne otklanjaju žeđ. Tu su i velike količine šećera koje, iako daju početni osećaj olakšanja, ubrzo navode da se pije još više kako bi se otklonio sladak ukus iz usta.

Ova pića često sadrže i velike doze kiselih supstanci koje mogu uzrokovati probleme sa želucem i dovesti do oštećenja zubne gleđi. Važno je da znate da se negativni efekti ovih pića povećavaju ako su ona ledena. Veoma hladni napici blokiraju varenje i protok krvi u ustima. I vino, pivo i jaka alkoholna pića se takođe nikako ne preporučuju leti za gašenje žedi jer se njihov negativni efekat udvostručuje.

Osim što dovodi do smanjenja koncentarcije i budnosti, alkohol donosi sa sobom puno kalorija i podiže telesnu temperaturu čime stimuliše znojenje i naravno žeđ.

Šta piti?

Voda je najbolji odgovor na žeđ jer nadoknađuje gubitak vode i soli, nema kalorija, osvežava, gasi žeđ i hidrira organizam. Vrlo često izbor između mineralne vode i one sa česme postaje prava dilema, ali taj izbor i nije tako teško napraviti jer je sve stvar ličnog ukusa. Ako je voda sa česme sveža i dobrog ukusa ne postoji ništa što bi zabranilo njeno konzumiranje. Ako se odlučite za mineralnu vodu jedini problem postaje da li piti gaziranu ili negaziranu?

I ovde je izbor sasvim subjektivan, iako treba reći da kisela voda bolje gasi žeđ zbog anestetičkog efekta mehurića na nepca u ustima.

Umesto vode može i …

Ako ste umorni od vode i želite neku alternativu za promenu možete se odlučiti i za ceđene sokove ili sa mlekom umućene smoothie sokiće.

Voće je bogato mineralima a sadrži i vitamine i umerenu količinu šećera koji je koristan za održavanje energije. Izbor voća je na vama i možete odabrati bilo koje, iako je važno da razmislite o bojama voća koje se mogu ukombinovati.

Boja vam garantuje najbolju mešavinu vitamina i energije. Na primer, voće narandžaste boje, bogato vitaminom A, savršeno se kombinuje sa crvenim voćem koje je bogato vitaminom C. Ako vam nije do pripreme soka možete se okrenuti čaju.

Odlučite se za zeleni ili za neki drugi biljni čaj. I znajte da će vam mlak čaj ugasiti žeđ mnogo bolje od hladnog, a ako vam hladno ipak više prija neka on ne bude leden jer … ledeno, kako smo već spomenuli, nikako nije dobro.

Izvor:Alo.rs
loading…

Share Button
(Visited 21 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

fourteen + 2 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.