OČISTITE TELO OD OTROVA: Konzumirajte ove NAMIRNICE i JETRA će vam biti večno zahvalna!

OČISTITE TELO OD OTROVA: Konzumirajte ove NAMIRNICE i JETRA će vam biti večno zahvalna!
Share Button

Naša jetra je čudesna – ona je primarni organ za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tela izbaci štetne materije.

Slobodno možete biti skeptični oko reči – detoks. Pitate se zbog čega? Svakodnevno nas bombarduju reklamama za proizvode koji obećavaju čudesne rezultate u izbacivanju toksina iz našeg organizma. Ipak, istina je da zapravo da naš organizam radi svaki dan.

Naša jetra je čudesna – ona je primarni organ za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tela izbaci štetne materije. Glavni cilj njenog rada je da štetne materije, odnosno toksine u organizmu učini manje štetnima kako bi ih sigurno mogli izbaciti iz organizma, a u tome joj pomažu jedinjenja iz hrane koju svakodnevno konzumiramo.

Apsolutno najbolje namirnice za jačanje imuniteta

Zbog nepravilne ishrane i zagađenja iz okoline kojima smo svakodnevno izloženi, našoj jetri bi dobro došla mala pomoć u sprovođenju detoksikacije. Srećom, jedan od najjednostavnijih načina je konzumiranje namirnica koje obiluju hranjivim materijama. Dakle, ako želite da pomgnete svojoj jetri u detoksikaciji, potrudite se da u svoju ishranu uvrstite sledeće namirnice.

Artičoke: Artičoke su mnogo više od gurmanske poslastice – one sadrže jedinjenja koja su poznata po tome što stimulišu protok žuči.

Luk: Zanimljivo je da su jedinjenja zbog kojih luk ima specifičan miris zapravo odgovorni za njegova detoksikacijska svojstva. Reč je alil sulfidima, jedinjenjima sa sumporom koji pomažu jetri u reakcijama faze 1, prvom koraku u eliminaciji toksina topljivih u mastima.

Cvekla: Betalain je jedinjenje koje cvekli daje karakterističnu tamnu boju, a pomaže jetri u sprovođenju reakcija faze 2 kojoj je cilj da omogući učinkovito izlučivanje i eliminaciju toksina iz organizma.

Hlorela: Smatra se da je hlorofil, pigment odgovoran za zelenu boju ove alge, upravo taj koji je odgovoran i za njen detoksikacijski učinak. Rezultati nekih naučnih istraživanja pokazuju da hlorela pomaže u uklanjanju dioksina, toksina iz hrane koji se povezuje s poremećajima reproduktivnog sistema, ali i s karcinomom.

Semenke lana: Ne smemo zanemariti ni važnost vlakana u detoksikaciji, a semenke lana su jedan od odličnih izvora vlakana. One sadrže i topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Takođe, lignani iz lana štite od toksičnih estrogena. Pokazalo se da smanjuju nivo 17 – beta estrodiola u krvi koji se povezuje s estrogen zavisnim tumorima.

(Izvor: espreso.rs / Miss7zdrava.24sata.hr)

*Foto: Profimedia

Share Button
(Visited 1.405 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + 2 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.