BUDITE OPREZNI! Ova polna bolest može biti smrtonosna, a bez vidljivih simptoma…

BUDITE OPREZNI! Ova polna bolest  može biti smrtonosna, a bez vidljivih simptoma…
Share Button

Nakon brojinih istraživanja procenjuje se da svaka stota osoba u svom organizmu ima ovu bakteriju koja se na druge prenosi seksualnim putem.

Procenjuje se da od hlamidije boluje 1,8 miliona osoba samo u Americi, ali je zvanično zabeleženo 1,4 miliona.

Znači da je oko 400.000 ljudi zarazno ili je izloženo riziku od zaraze ove polno prenosive bolesti. To što neke obolele osobe nisu zatražile lekarsku pomoć, nije nužno njihova krivica. Naime, hlamidija najčešće ne daje nikakve vidljive tegobe. Za muškarce ova bolest izuzetno retko može da ima teže posledice.

Međutim, oni je vrlo lako mogu preneti na svoje partnerke.Nažalost, ukoliko žene ne leče hlamidiju mesecima ili godinama, bakterije mogu da se prošire u matericu i jajovode.

Na kraju, može da dođe do ozbiljnih problema poput smanjene plodnosti ili upale karlice, što izaziva jak bol i grčeve. „Ponekad se može pojaviti pojačani sekret ili bol tokom mokrenja, ali najčešće su simptomi potpuno neprimetni.

Hlamidija i upala karlice mogu izazvati neplodnosti kod žena“, upozorava profesorika Meri Džejn Minkin, s Jejla.Isto tako, ukoliko se ne leči, hlamidija može do te mere oslabiti organizam da telo postane podložnije za obolevanje od HIV-a i drugih infekcija.

Samo jedna poseta ginekologu je dovoljna da se otkrije imate li hlamidiju, a tretman antibioticima će je ukloniti očas posla.

(Dnevne.rs /Izvor: MojeZdravlje)

Foto: Dnevne.rs/pixabay

Share Button
(Visited 1.776 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × two =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.