5 namirnica od kojih najviše starimo

Share Button

Hrana je naše gorivo koje nam daje energiju i polet ili u slučaju da izaberemo pogrešnu vrstu životnih pokretača, usporava nas i čini starijim i umornim. Izdvojili smo pet namirnica koje treba da u što manjim količinama na vašem jelovniku.

ŠEĆER

Vaš mozak se hrani glukozom. Međutim, za razliku od svih drugih organa, on nema mogućnost da čuva zalihe – koliko god je dobije, sve će odmah otići u krvotok. Zato je slatki obrok ili piće poput injekcije glukoze za vaš mozak. Dobijate trenutni udar, koji brzo nestaje i mozak dolazi u krizu. Osećate se slabo, boli vas glava, neraspoloženi ste i ne možete da se koncentrišete. Brojna istraživanja su potvrdila da preterano konzumiranje šećera skraćuje život, zbog čega ga nazivaju „beli ubica“. Od svih namirnica, on najviše ubrzava starenje.

SO

Natrijum i hlor – dva sastojka soli – važni su minerali koji održavaju mišićni i nervni sistem. So je jednostavan začin jelu i prisutna je u prerađevinama: konzervisanom povrću, siru, suhomesnatim proizvodima i supama. Ako je koristimo u preteranim količinama štetna je za našu mladolikost, jer u prevelikim količinama ubrzava starenje. Zato nije preporučljivo uzimati više od tri grama soli dnevno.

KRAVLJE MLEKO

Iako je kravlje mleko bogato kalcijumom, vitaminima i proteinima, ono takođe aktivira četiri procesa starenja – usporavanje probave, upale, hormonalnu neravnotežu i formiranje kiseline. Treba paziti i na mlečne derivate u hlebu, kolačima, keksu, mesnim prerađevinama i grickalicama. Počnite da pijete kozje ili ovčje mleko jer je bogatije mnogim vitaminima i mineralima pa konzumirajte feta sir i mocarelu.

MESO

Proteini iz mesa potrebni su za izgradnju mišića, ligamenata i kože, ali ova namirnica aktivira svih pet procesa starenja jer je bogata zasićenim mastima i vrlo je kalorična. Prerađeno meso ima visok nivo kancerogenih materija, jer prženje uzrokuje promene u DNK, pojavu slobodnih radikala i dovodi do oksidacijskog stresa.

Neka se na vašem jelovniku češće nađe riba, koja je dobar izvor proteina. Ostali poželjni izvori proteina su jaja, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi i semenke. Jedete li meso, izbegavajte ga u pohovanoj varijanti, kao i kobasice, šunku i hamburgere.

LOŠE MASTI

Svaka ćelija u našem telu ima zaštitni sloj masti i belančevina. Ako se taj spoljašnji sloj sastoji od dobrih masti, to može pomoći ćelijama da apsorbuju hranljive materije i vodu. Međutim, ako je reč o sloju koji nije fluidan zbog ishrane s velikom količinom loših masti, taj proces je oslabljen. Smatra se da je to okidač za mnoge simptome starenja, uključujući pad kvalitete kože, upale, alergije. Među mastima najgore su trans-masti, koje se mogu naći u industrijski prerađenoj hrani, kao što su kolači, brza hrana, sladoled, te ulja za duboko prženje. Konzumirajte masti od neprerađenih proizvoda, plavu ribu, avokado, kozje i ovčje proizvode, soju i orahe. Ne zaboravite da je kokosovo ulje, iako vrlo kalorično, zdravo pa čak pomaže kod mršavljenja.

Share Button
(Visited 20 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

10 + 8 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.