Zašto komarci ujedaju ljude?

Zašto komarci ujedaju ljude?
Share Button

Na svetu postoji više više od 3.000 poznatih vrsta komaraca, ali njih samo 80 ujedaju ljude, a najmanje jedna vrsta jede druge komarce. Iako nam se nalaze na listi najdosadnijih inekata, ipak, imamo razloga da im se sa strane divimo.

Naučnici ih smatraju čudom evolucije, jer su 50 puta lakši od jedne kapljice kiše, a opet bez problema lete kada kiša pada. Od bebe do odraslog komarca narastu za samo pet dana, a deo kojim nas ujedaju smatra se jednim od najsofisticiranijih delova tela u životinjskom carstvu.

Zbog čega nam komarci piju krv?

Samo ženski komarci piju krv, i ne koriste je za ishranu, već za polaganje jaja. Nakon što je ženka dobila svoj ‘obrok krvi’, ona će se povući i odmarati nekoliko dana dok njeno telo razvija jaja i svari proteine i gvožđe u krvi, stvarajući aminokiseline koje koristi kao osnovu za stvaranje proteina u jajima.

Pored malarije, komarci prenose i žutu groznicu, denga groznicu, virus zapadnog Nila i još nekoliko opakih zaraznih bolesti. Ali nisu sve vrste opasne, pogotovo su bezopasne vrste koje žive na našim prostorima. Komarci se hrane nektarom iz cveća, a vi ćete biti verovatno jedina osoba sa kojom je ženka došla u kontakt.

Šta se dešava u našem telu nakon ujeda?

Kada ženka komarca gurne nos kroz ljudsku kožu kako bi se mogla napiti krvi, ona ispusti i svoju sluz u naše telo. Sastav sluzi im pomaže da piju krv brže, jer sadrži koktel antikoagulansa – supstance koja sprečava grušenje krvi.

Nakon što se dovoljno napije i odleti, ostavljajući slinu u telu, naš imuni sistem počinje da reaguje na ovu stranu supstancu. Jako brzo započinje proizvodnja raznih antitela koja se vežu za sluz komarca, a histamin se aktivira kako bi povećavao propusnost kapilara za leukocite i druge proteine koji se priključuju borbi protiv stranih tela.

Ako se počešete, stvorićete samo još gori efekat, jer vaše telo ovaj potez smatra dodatnim napadom, zbog čega će imuni sistem stvoriti još više antitela kako bi uništio uljeze. Što se više češete, to će ispupčenje na koži biti sve veće, svrbeće jače i trajati duže.

pixelizam.com

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 347 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *