Vegetarijanci imaju manji mozak

Share Button

Nedostatak mesa, mleka i ribe u ishrani, vegetarijance i vegane stavlja u „prvi red“ onih kojima preti atrofija mozga, tvrde naučnici sa Univerziteta Oksford. Testovi su pokazali da je smanjenje uzrokovano nedostatkom vitamina B12.

Vegetarijanska ishrana može biti loša za rad mozga jer, kako tvrde stručnjaci, ljudi koji ne jedu meso i životinjske proizvode imaju šest puta veću šansu da pate od smanjivanja mozga. Vegani i vegetarijanci su najugroženija grupa, jer su najbolji izvor vitamina B12 meso, posebno jetra, mleko i riba.

Naučnici Univerziteta Oksford otkrili su tokom testiranja memorije i snimanja mozga 107 osoba uzrasta od 61 do 87 godina, da nedostatak vitamina B12 može uzrokovati anemije i upalne procese nervnog sistema. Međutim, ekstrakti kvasca su među ređim vegetarijanskim namirnicama koje nude dobar nivo vitamina.

Kad su volonteri posle pet godina ponovo testirani, oni sa najmanjim nivoom vitamina B12 imali su i najviše šansi da imaju smanjen mozak, što je potvrdilo ranije istraživanje koje je ukazivalo na vezu između atrofije mozga i nivoa vitamina B12.

Snimci mozga više od 1.800 osoba pokazali su da osobe koje ispijaju 14 ili više alkoholnih pića nedeljno, imaju 1,6 odsto smanjen mozak za razliku od onih koji vole tople napitke. To ne čudi jer je od ranije poznato da prekomerna upotreba alkohola deluje štetno na nivo vitamina B12 u organizmu, pri čemu su posebno ugrožene žene u sedamdesetim godinama.

Istraživači su ustanovili da je hipokampus – deo mozga koji odgovoran za memoriju, 10 odsto manji kod pivopija nego kod onih koji preteruju s vinom.

Share Button
(Visited 46 times, 1 visits today)

Comments

comments

Afrodita

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 2 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.