SVE SE ČITA U OČIMA: Protumačite namere i raspoloženje osobe koja nosi masku

SVE SE ČITA U OČIMA: Protumačite namere i raspoloženje osobe koja nosi masku
Share Button

U uslovima kada mnogo ljudi na planeti nosi masku, svet i ne izgleda naročito prijateljski nastrojen. Jer, kada ne vidimo nos, usta i bradu, teško naslućujemo šta nam neznanci misle. Da li smo im simpatični?

Zameraju li nam nešto? Da li su nasmejani? Ima li smisla da mi njima uputimo osmeh, ako već ne vide da smo to učinili?

Ona upozorava da nijednog trenutka na ulici ne bismo smeli da zaboravimo da je na našem licu maska i da to nekome može da deluje zastrašujuće. Samo komunikacije očima u ovom novom ludom svetu, smatra Drajverova, može da promeni sve.

A evo još nekoliko saveta koji mogu da poboljšaju društvenu interakciju za vreme pretnje virusa korona:

– Nemojte da nosite istovremeno naočare za sunce i masku! Tako potpuno sakrivate od celog sveta kako se osećate. Kada ne možemo da vam vidimo oči, ne možemo da tumačimo vaša osećanja, a ako ne možemo da interpretiramo šta osećate prepušteni smo neizvesnosti koja, pak, vodi ka tome da vam ne verujemo i počinjemo da se osećamo neprijatno u vašem prisustvu – kaže Drajverova.

Držite tri „zone napajanja“ otvorenim! To su grlo, stomak i prepone. Blokirajući ih prekrštanjem ruku ili držeći ruku na grlu, sprečavate komunikaciju. Ako su ove zone otvorene, izgledate simpatično i pristupačnije.

DUŠENOV OSMEH

Psiholog Pol Ekman, koji proučava i tumači mimiku lica, smatra da ćemo one koji se istinski smeju prepoznati po blistavim i suženim očima. Istinski osmeh, koji se naziva Dušenov, po francuskom lekaru koji ga je detaljno proučio, podrazumeva aktivnost mišića orbikularis okuli oko očiju (nemoguće ga je kontrolisati). On gura kožu obraza i čela ka očima, pa se lice tako zaokrugljuje. Kada se lažno osmehujemo, ovaj mišić se ne pomera.

Vodite računa o tome kako držite glavu. Ako je dok pričate ili nekoga slušate naginjete u stranu, delujete saosećajno.

– Kada stoji pravo, kao da poručujete: „Tražim pažnju“ – sugeriše Drajverova.

– Na primer, ako neko u redu u supermarketu stoji preblizu vama, a želite da ga zamolite da se drži podalje, nagnite glavu u stranu.

Kada je reč o očima, znajte da, kada deluju relaksirano, to poručuje da se osoba prekoputa vas oseća prijatno. Ako počnu da se sužavaju, znaćete da je pod stresom, uznemirena ili da se oseća ugroženo. Istovremeno, obratite pažnju i na obrve. Kada je njihov unutrašnji deo podignut, to znači da je osoba tužna, a ako su spuštene – besna je ili iznenađena.

IZVOR: Novosti, Republika

Photo by Ani Kolleshi on Unsplash
Share Button
(Visited 159 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *