Sve je lakše dobiti kredit, u čemu je caka?

Share Button

Banke se bukvalno takmiče u prizivanju potencijalnih kredit-klijenata.

Uslova koje oni treba da ispune je sve manje, a krediti su dostupni gotovo svima. Bez obzira na godine, pa čak i poslovni status. Zbog čega nas banke čekaju širom otvorenih ruku?

Čik probajte da nađete nekog, kome kredit, bilo koje vrste, nije nekad visio nad glavom.

„Pa to je mora, noćna i dnevna mora. Uvek banke nešto promene i nije nikada ono što ste mislili da ste dobili“.

„Stalno se refinansira, stalno mora da se refinansira. Prinuđena sam, inače ne bih. Ne volim kredite“.

Banke se takmiče u kreativnosti prizivanja klijenata za kredite. Razloga za to je nekoliko. Kreditno sposobnih je sve manje, a nove banke na tržištu pomeraju granice i omogućavaju liberalniju pristup kreditima. To donosi, neke novine.

„Građanima koji su penzioneri, pomeraju se te granice, starosne granice do kada kredit može da se otplati. Snižavaju se kamatne stope, ne traži se tekući račun. Bitno je da se kredit plasira“, kaže Dejan Gavrilović iz Efektive.

Povoljniji i lakši uslovi za dobijanje kredita, iza sebe kriju, kako to već i biva, veće garancije koje banke zahtevaju. Tako se npr, penzionerima koji dobiju kredit na duži rok, zahteva životno osiguranje. Postavlje se pitanje, zbog čega banke sve agresivnije mame građane, da podižu kredite?

„To je zbog toga sto je danas manje projekata u privredi, zato sto je tesko obezbediti nerizične kreditne plasmane i zato sto je za banku najskuplje kada novac drži u trezoru, kada nije aktivan i kada ga ne plasira“, kaže Hasan Hanić, beogradska bankarska akademija 228

Koliko god da vam reklama ili slogan određene banke ulivaju poverenje, pre nego što kroz kredit potražite put ka finansijskoj stabilnosti, najbolji savet je da oprezno pročitate uslove pod kojima to činite. Pročitajte i onaj deo, sa najsitnijim slovima.

IZVOR:Prva.rs

Share Button
(Visited 76 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 2 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.