SUTRA JE OGNJENA MARIJA: Evo šta će se desiti ako ZAGRMI, i koju JEDNU STVAR nikako ne smete da radite!

Share Button

Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznate kao Ognjena Marija.

Praznik Ognjena Marija, kao i praznici još dve svetiteljki koje se praznuju u avgustu – Blage Marije i Trnove Petke, nisu crvena slova, ali su poštovani u srpskom narodu, a naročito među ženama.

U tradiciji, Sveta Marija je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, sveca čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Po priči, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet.

Međutim, kao i Sveti Ilija, i Marija pali i kažnjava ognjem. Zato se sutra ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, a u narodu se kaže da ne valja “ni konac u iglu udenuti”. Ako se ovo ne ispoštuje, veruje se da će se tako svetiteljka uvrediti, pa će poslati vatru i gromove na one koji su se usudili da rade na njen dan. Postoji poslovica koja kaže: “Ko slavi Ognjenu Mariju, siguran je u letinu!”

Ako na dan Ognjene Marije, sevaju munje i čuje se grmljavina, to se smatra lošim znakom, i velikom kaznom. Smatra se da ova svetiteljka dobro zna ko je grešan, pa taj dan svi dobijaju po zasluzi.

Žene posebno praznuju dan Ognjene Marije, te su tog dana kućni poslovi svedeni na minimum. Obavezan je odlazak u crkvu i molitva ispred ikone Svete velikomučenice Marine

U narodnom predanju čuvaju se primeri mnogih nesrećnih slučajeva koji su se dogodili na dan Ognjene Marije, a kada su se neoprezni plivači udavili u rekama i jezerima. Zato se veruje da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u “velikim vodama”. Dakle, nemojte ići na reku ili bazen.

Ko je bila Ognjena Marija?

Sveta velikomučenica Marina, u narodu poznata kao Ognjena Marija je ranohrišćanska svetiteljka. Priča kaže da je od nje traženo da prinese žrtvu idolima i da je ubijena kada je to odbila. To se desilo oko 270. godine kada joj je bilo samo 16 godina.

Na ikoni se Sveta Marina predstavlja u običnom odelu sa krstom i palminom grančicom u ruci.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, a danas se njena ruka nalazi u svetogorskom manastiru Vatopedu. Mošti Svete Marine počivaju u istoimenom manastiru u Albaniji, na planini Longa iznad Ohridskog jezera, a kako važe za čudotvorne posećuju ih i klanjaju im se i pravoslavci i muslimani.

(Dnevne.rs/izvor:N.D.,Dnevno.rs)

Foto-ilustracija: pixabay.com, Wikipedia/Anonymous

Share Button
(Visited 1.798 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 + eleven =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.