Strašna istina o Facebooku i Google-u: Špijuniraju nas čak i kada obrišemo profile i uopšte ih ne koristimo

Strašna istina o Facebooku i Google-u: Špijuniraju nas čak i kada obrišemo profile i uopšte ih ne koristimo
Share Button

Tehnološki giganti Silicijumske doline godinama su kritikovani i od strane korisnika, ali i vlada zemalja širom sveta jer privatne podatke prodaju oglašivačima i grade profile o vama bez obzira na to da li koristite njihove usluge ili ne.

Jedini način da pobegnete od Facebooka i Google je da prestanete na sve moguće načine da koristite internet, što je u današnje vreme nemoguće. Naime, čak i ako rešite da obrišete profile na Facebooku i Google-u, ovi giganti čak ni tada neće prestati da prate šta radite na internetu.

Tehnološki giganti Silicijumske doline, godinama su kritikovani i od strane korisnika, ali i vlada zemalja širom sveta, jer privatne podatke prodaju oglašivačima i grade profile o vama bez obzira na to da li koristite njihove usluge ili ne, piše Huffington Post.

Ako na bilo koji način koristite internet, čak i ako na primer nemate Facebook profil, svi ti podaci o pretragama dospeće u njihove ruke kako bi bili kategorizovani i prodati oglašivačima, koji potom ciljaju svojim reklamama na vas u zavisnosti od vaših navika i kretanja po internetu.

Budući da veliki deo web stranica koristi Google Analytics da bi analizirali podatke o čitanosti, svaki vaš klik na neku stranicu tako će da dođe i do Googlea, a tako je i s DoubleClick-om, dominantnom mrežom za oglase. Obe usluge skupljaju podatke o korisnicima interneta bez da ste toga svesni dok surfujete, a potom ih šalju nazad do Googlea.

Takođe, obe kompanije su već pokupovale mnoge proizvode svoje konkurencije, pa je na primer WhatsApp na kojem se dopisujete zapravo pod Facebookom, a YouTube pod Googleom.

Svaki put kad na nekoj web stranici vidite znak „lajk“ u nekom obliku, budite sigurni da Facebook zna da se upravo nalazite na njoj.

Svakako možete da odaberete da ne koristitie više Google i Facebook, ali oni su svoju ‘mrežu’ već bacili preko celog interneta.

(Telegraf.rs)

Share Button
(Visited 94 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − 17 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.