Šta je KLETVA i ko obično KUNE?!

Šta je KLETVA i ko obično KUNE?!
Share Button

Loša navika koja se prenosi sa kolena na koleno…

Kletve su speifični govorni izrazi koji u svojoj suštini odslikavaju nemoć onoga ko ih izriče. One su produkt beznadežnosti trenutka u kome se on nalazi zbog nepravde koja mu je naneta od strane nekog jačeg po njemu nepravednog. Kune obično onaj koji ne može sam da se izbori za nešto što mu je uskraćeno, a što mu po pravdi pripada. U kletvama slab kune jačeg, mladji starijeg, siromah bogatog.

Svoju osvetu za učinjeno zlo i nanetu patnju čovek je artikulisao u ubojitu formulu mržnje, podstaknutu verovanjem da će njegovog neprijatelja stići zaslužena kazna.

– Kletva je posredno ili neposredno izrečena, sažeta ili pesnički razvijena, najčešće ritmički uobličena želja. Priziva zlo na onoga kome se upućuje. Izrečena s jakim emotivnim intezitetom, većinom kao zgusnuto osećanje mržnje, u srditoj nemoći, kao osveta, ili kao preventivno sredstvo pretnje, zasniva se u medijsku moć reči. – iz leksikona Narodna književnost.

U Srpskom mitološkom rečniku možete naći sledeće objašnjenje o kletvama

– Kletva sadrži reči koje tajanstveno deluju na onoga koji je upućuje. Kletva je teška, varvarska, ponekad i svirepa. Kletva nastaje kao posedica gneva, mržnje, želje za osvetom, a gde vlada razum, ona se ne čuje.

Kletve uglavnom iskazuju žene: majke, supruge, devojke, ređe sestre  i ćerke a muškarci veoma retko i u trenucima najvećeg bola. Među kletvama muškaraca najteža je očeva kletva i ona se po verovanju izvesno obistinjuje, a posebno je teška ako se izrekne u crkvi ili pred ikonom sveca.

Share Button
(Visited 881 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen − nine =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.