Šta će se desiti s vašim telom ako prestanete da pijete alkohol

Šta će se desiti s vašim telom ako prestanete da pijete alkohol
Share Button

Nakon što prestanemo da pijemo, telo doživljava preporod. Obnavljaju se ćelije i krvi i jetre, bolje spavamo i bolje izgledamo. Proverite kako to izgleda kada ne prestanete da pijete…

Vrtoglavica, glavobolja, pulsiranje i zujanje u glavi samo su neki od simptoma mamurluka.

Kada preteramo s alkoholom, telu je potrebno neko vreme da ga očisti iz organizma.

Šta se dešava s telom kada prestanete da pijete nakon 24 sata, nedelju, mesec dana i nakon tri meseca otkrila je doktorka Nial Kembel, stručnjak za zavisnost od alkohola.

Nakon 24 sata

Tokom 24 sata od opijanja osećaćete preznojavanje ili drhtanje, a u vrlo retkim slučajevima mogući su i napadi. Telo počinje da se čisti od alkohola, nivo šećera će se normalizovati i počećete normalno da funkcionišete. Osećaćete se bolje i manje ćete biti depresivni.

Nakon nedelju dana

Alkohol je vrlo loš za san. Iako vam se čini da uz poneku čašicu lakše zaspite, ova namirnica dugoročno ometa san. Takođe je diuretik i podstiče telo na to da se reši viška tečnosti putem znojenja i urina zbog čega može da se desi da se probudite u po noći izuzetno žedni. Ali, nakon što prestanete da pijete, san će se popraviti već nakon nedelju dana.

Nakon 2 nedelje

Alkohol iritira stomak i uzrokuje gorušicu koja se neće javljati nakon što prestanete da pijete.
On ujedno sadrži i mnogo skrivenih kalorija. Npr. velika čaša vina sadrži 228 kalorija koje dodajete svojoj večeri, a da ni ne znate. Nakon što prestanete da pijete, ako budete bar malo vežbali, verovatno ćete izgubiti kilograme.

Nakon mesec dana

Izgledaćete bolje, a to ćete najviše primetiti na svojoj koži. Alkohol je vrlo štetan za kožu jer je čini manje elastičnom. Ako prestanete da pijete, sprečićete i prerano starenje kože.

Nakon 4-8 nedelja

Vaša jetra će se oporaviti i počeće bolje da radi. Najveći njen neprijatelj je upravo alkohol. Preterano opijanje može da vodi ka tihoj bolesti, tzv. alkoholnom hepatitisu. U početku je nećete ni primetiti, ali ako pređe u cirozu koja je opasna i dugotrajna bolest, posledice će postati vidne.

Već nekoliko čaša vina na dan od 175 ml na dve do tri nedelje može da dovede do razvoja masne jetre kod žena. Tada jetra glukozu pretvara u masnoću. Alkohol menja način na koji jetra prerađuje masnoću, a ako ga je previš, ćelije jette postaju „pune masti“. Ako prestanete da pijete, već nakon par nedelja jetra će početi da odbacuje višak masti. Ako jetra nije previše oštećena, može da se oporavi već za četiri do osam nedelja.

Nakon 12 nedelja

Stalno nalivanje alkoholom čini ćelije krvi većim, zbog čega se osećate umornije nego inače budući da te ćelije teže dostavljaju kiseonik po telu. Nakon što se odreknete alkohola, krvne ćelije će se obnoviti u roku od tri meseca i osećaćete se mnogo poletnije i zdravije, piše Daily Mail.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Profimedia/ilustracija

 

 

 

 

Share Button
(Visited 854 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × three =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.