Prijave traju: Daju 11 hiljada eura za ležanje u krevetu 30 dana

Prijave traju: Daju 11 hiljada eura za ležanje u krevetu 30 dana
Share Button

Studija ukupno traje 2 meseca, a 12 odabranih dobrovoljaca moraće 30 dana provesti ležeći i odmarajući se u krevetu. No, postoje uveti starosti, težine i visine – a studija nemačkog vazduhoplovstva se provodi za NASA-u.

Njihovo će istraživanje trajati 60 dana i traže 12 dobrovoljaca, koji će od tih 60 dana polovinu provesti isključivo ležeći u krevetu. Pritom su naveli kako sudionici studije moraju ostati u krevetu 30 dana neprekidno, s glavom koja mora biti u položaju malo niže od nogu, odnosno za 6 stepeni.

Ko se može prijaviti?

DLR prima prijave na mail adresi probanden-bit@dlr.de ili pak na kontakt telefonu 02203 / 601-5347. No, pre nego razmislite o prijavi – morate znati kako dobrovoljci trebaju ispunjavati neke osnovne uslove:

  • Morate imati između 24 i 55 godina
  • Indeks telesne mase BMI između 19 i 30
  • Biti visoki između 1,53 m i 1,92 m.

Uz to, podnositelji zahteva trebaju biti mentalno i telesno sposobni i zdravi, a voditelji studije više cene one koje zanima njena pozadina, a ne samo ‘zarada’.

DLR je i u prošlosti provodio slična istraživanja koje se protivumere mogu poduzeti protiv degenerativnih promena kod astronauta. Uz strogi odmor u krevetu, treba simulirati učinke bestežinskog stanja u svemiru.

– To nije nužno laka zarada. Nije to samo ležanje i odmaranje. To je muškarcima posebno teško. Studija traje ukupno 60 dana, uključujući dve nedelje aklimatizacije i dve nedelje naknadne nege – rekla je Andrea Nitsche iz DLR-a.

Istraživanje će početi u aprilu.

24sata.hr

Share Button
(Visited 3.677 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + six =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.