POSAO IZ SNOVA: Za 2.000 eura treba da upali pa ugasi svetlo

Share Button

“Zaposleni” će morati svakog dana da ide na železničku stanicu u Geteborgu i aktivira sat, posle čega će svetlo iznad platforme za putnike označavati njegov/njen dolazak.

ŠVEDSKA vlada finansira “eksperimentalni umetnički projekat” u kom nudi jednoj srećnoj osobi da do kraja radnog veka dobija platu od 2.060 evra mesečno „otkucavajući se“ dvaput dnevno.

“Zaposleni” će morati svakog da ide na železničku stanicu u Geteborgu i ubaci svoju karticu posle čega će svetlo iznad platforme za putnike označavati dolazak ovog jako bitnog i korisnog radnika na posao!?

Posle toga može da ide i radi šta hoće dokle god se vrati na kraju “smene” da izvuče karticu i ugasi svetlo. Moći će da da otkaz kad želi, a “posao” im je zagarantovan dokle god se ne zaposle negde drugde. “Radniku” garantuju godišnje povišice, uplatu doprinosa, godišnji odmor i penziju.

Ova, blago rečeno, čudna ideja rezultat je konkursa koji je Agencija za javnu umetnost Švedske proglasila kako bi na kreativan način “ukrasila” novu stanicu. Nagrada za pobednički dizajn iznosila je oko 667 hiljada evra, a dvojac “umetnika” koji se ovoga setio predložio je da nagrada bude potrošena na projekat zvani “Večno zaposlenje”.

Večnost u ovom slučaju znači 120 godina plate za ovo krucijalno “radno mesto”, a mozgovi iza projekta Simon Goldin i Jakob Senebi smatraju da postoji 75 odsto šanse da uspeju da iz ovog fonda isplate “zarade” uz godišnju povišicu od 3,2 procenta.

Odbor zadužen da odluči pobednika konkursa bio je oduševljen idejom, suprotno od velikog broja političara iz raznih stranaka koji smatraju da je ovo bacanje para poreskih obveznika. Neki misle da je projekat jednostavno glup i bezvredan, sa čim se čak i njegovi kreatori slažu, uz objašnjenje da su upravo to hteli da postignu.

Zainteresovani će na konkurs za ovu jako odgovornu poziciju moći da se prijave tek godinu dana pred završetak izgradnje železničke stanice koji se očekuje 2026.

(odditycentral.com)Foto:Twitter Liz Kofman, PhD@lizkofman

 

 

Share Button
(Visited 291 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × 5 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.