Pobedite mamurluk u 13 koraka

Share Button

Oporavljanje posle burne noći nikada nije lako, ali postoje brojni trikovi koje možete iskoristiti kako biste lakše pobedili alkohol i mamurluk.

Pijte dovoljno vode

Ispijanje većih količina alkohola može dovesti do dehidratacije, pa se preporučuje da tokom večeri osim alkohola pijete i vodu. Najbolje bi bilo da nakon čaše alkohola popijete čašu vode.

Ne pijte na prazan stomak

To što pivo ima mnogo kalorija ne znači da je zamena za hranu. Obavezno večerajte i potrudite se da unesete što više zdravih ugljenih hidrata. Brojna istraživanja pokazuju da vam pun stomak može pomoći da zadržite procenat alkohola u krvi na niskom nivou.

Pazite šta pijete

Tamnija pića poput crnog vina ili pića koja u osnovi imaju rum, lakše izazivaju mamurluk. Takođe, izbegavajte viski. Bolje je da se odlučite za čašu vodke ili belog vina.

Pijte sa stilom

Ako vam novčana situacija dozvoljava, uživajte u malo skupljim likerima koji sadrže manje količine kongenera. Reč je o supstanci koja se najčešće nalazi u bojenim pićima, napada mozak za samo 90 sekundi nakon unosa napitka i izaziva disfunkcije.

Pozovite multivitaminske napitke u pomoć

Konzumiranje alkohola troši vitamine kao što je B12, pa nakon burne noći popijte multivitaminski napitak kako biste nadoknadili izgubljeno.

Zaobiđite mehuriće

Smanjite konzumaciju šampanjaca ili sličnih penušavih/gaziranih pića. Naime, mehurići utiču na brže apsorbovanje alkohola pa je i verovatnoća da ćete se družiti sa mamurlukom veća.

Uživajte u tišini

Naučnici su dokazali da je meditiranje na suncu ili praktikovanje joge efikasno pri otklanjanju stresa i umanjivanju brojnih posledica mamurluka. Zato izdovjite malo vremena za mirne trenutke, uživanje u suncu ili pak provedite jutro uz jogu.

Unesite dovoljno kalijuma

hrana bogata kalijumom pomoći će vam u borbi protiv mamurluka, jer alkohol nam ne uzima samo vodu iz organizma već i elektrolite. Zato napravite predah uz bananu ili salatu od svežeg spanaća.

Umesto alkohola, ispijte jaja

Umutite nekoliko jaja i spasite vašu jetru od oštećenja izazvanih alkoholom. Možete ih pomešati sa spanaćem ili nekim sličnim zelenišem i pojačati njihovo dejstvo.

Umirite stomak đumbirom

Mamurluk često uznemiri stomak pa mu udovoljite čajem od đumbira koji možete sami pripremiti.

Zalijte doručak prirodnim sokom

Alkohol će smanjiti nivo šećera u krvi, pa uz hranljiv doručak popijte čašu ceđene pomorandže kako biste uneli malo više prirodnog šećera.

Izađite na svež vazduh

Čist zrak će vas okrepiti i pomoći vam da se oporavite od prethodne noći. Takođe, malo vežbanja na otvorenom nije na odmet. Tako ćete dodatno osloboditi hormon endorfin i poboljšati raspoloženje.

Igrajte ulogu “sigurnog vozača”

Najbolji način da se izborite sa mamurlukom jeste da ne pijete uopšte. S vremena na vreme preuzmite na sebe ulogu “sigurnog vozača”, onog člana ekipe koji ne pije jer vozi.

Share Button
(Visited 22 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

5 × four =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.