PIJAN BEZ ALKOHOLA: Čovek čiji sistem za varenje hranu pretvara u alkohol

PIJAN BEZ ALKOHOLA: Čovek čiji sistem za varenje hranu pretvara u alkohol
Share Button

Metju Hog boluje od retkog sindroma želudačne fermentacije zbog kog mu sistem za varenje sav skrob koji pojede automatski pretvara u alkohol.

Metju ovaj sindrom ima od rođenja, ali otkriven mu je tek s 20 godina. Ne postoji lek za njegovo stanje, ali uz određene restrikcije u ishrani i poseban način života moguće ga je držati pod kontrolom.

Pijan još kao dete

Metju je još u detinjstvu osećao simptome koje inače imaju redovni konzumenti alkohola.

“Tokom celog detinjstva sam patio od želudačnih tegoba. U početku su mislili da bolujem od sindroma iritabilnih creva, ali u tinejdžerskim godinama došlo je do ozbiljnog pogoršanja mojih simptoma, kao što su nadutost i gasovi posle svakog obroka. To je bilo izraženo do te mere da sam mogao osetiti kako kipi fermentacija u mom stomaku.

Međutim, ono što me je još više zabrinjavalo bili su sasvim novi, zastrašujući simptomi: Osećao sam se opijeno, patio od čitavog niza telesnih simptoma, kao što su hroničan umor, bol u mišićima, konstantne glavobolje, mentalno oštećenje, stalne promene raspoloženja…

Prikovan za krevet

Kvasac mu prilikom konzumacije hrane previše nabubri u tankom crevu i proizvede etanol od unesenog šećera i skroba. Metju zbog toga ima i neke ozbiljne posledice poput hroničnih alkoholnih trovanja i bolesti jetre, pa često završi prikovan za krevet od iscrpljenosti.

Potrošila ušteđevinu da dođe do dijagnoze

Zbog svog problema, ovaj 34-godišnjak je odustao i od fakulteta, jer se umarao više nego inače. Doktori su ga slali kod psihijatra, međutim njegovi roditelji su pretpostavili da problem nije u njegovoj glavi.

Odlučili su da posete specijalistu u Meksiku. Nalazi su pokazali enormne količine rasta bakterija u tankom crevu i visoku koncentraciju etanola u krvi.

Njegovo stanje je bilo tako složeno da mu nisu mogle pomoći nikakve tablete i ustaljene terapije. Međutim uz posebnu dijetu, Metju je naučio da koliko toliko drži svoje stanje pod kontrolom. Dijeta mu je, između ostalog, zabranjena konzumacija testenine, pice, kao druge brze hrane, a naročito gaziranih sokova.

” Više mi ne pada na pamet da popijem alkohol. Moje telo nije u stanju da podnese više alkohola, a i zašto da plaćam nekom kad imam sopstvenu pivaru u stomaku, kaže Metju.

sremskevesti.rs

 

 

Share Button
(Visited 1.105 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × two =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.