Pet načina kako mogu da vas pokradu na bankomatu!

Pet načina kako mogu da vas pokradu na bankomatu!
Share Button

Moderni lopovi lako mogu da dođu do vašeg PIN koda ili kartice ako ste nepažljivi. Evo kako to rade.

1. Kriminalci su vešti u postavljanju sprava koje će im otkriti vaš PIN kod. Neki od njih instaliraju lažne delove bankomata (tastaturu na kojoj ukucavate PIN) kako bi došli do vaših podataka i uzeli vam novac.

2. Neuobičajeno glomazni delovi za ubacivanje kartica upućuju na skimmer (čitač, skidač kartica). On se zakači na takozvani „kard slot“ na bankomatu i ukrade vaše podatke dok podižete pare. Potražite nezgrapno stavljene nalepnice koje obično sakrivaju mesto na kojem je zakačen taj lažni deo.

3. Olabavljen „kard slot“ sugeriše prisustvo dela koji se naziva „Lebaniz lup“. To je plastični deo koji zaglavi vašu karticu, pa kada pokušate da uzmete pare, ona ostaje zaglavljena u bankomatu. Bankomat će vam uporno tražiti PIN, jer ne može da očita karticu, a ako poverujete da je vaša kartica progutana, vi ćete otići i ostaviti je lopovima.

4. Ako su brojevi kojima ukucavate PIN prelabavi ili poput sunđera, moguće je da su lažni. Ovo je trik poznat kao „pin-pad overlej“ – prave tipke su prekrivene lažnim, tako da kada ukucavate PIN, on ostaje zabeležen za dalju manipulaciju.

5. Budite na oprezu kada ste blizu bankomata. Ne prihvatajte pomoć od „dobronamernika“, i ne dajte da vam odvuku pažnju dok podižete pare. Prevaranti rade u parovima i odvlačenje pažnje je jedan od njihovh glavnin načina da dobiju vaš PIN.

AUTOR: 

Foto: Shutterstock

Share Button
(Visited 655 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 16 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.