Pazite kako se predstavljate drugim LJUDIMA: Dve stvari koje neznanci PRVO primete kod vas

Pazite kako se predstavljate drugim LJUDIMA: Dve stvari koje neznanci PRVO primete kod vas
Share Button

Često smo predmet prosuđivanja drugih.

Kada upoznajemo nekoga po prvi put, obično  je prvi utisak veoma važan jer na osnovu njega dalje prosuđujemo tu ličnost.

Isto tako, možda će nam na prvi pogled pažnju privući izgled te osobe, ali možda i neke njene karakterne crte.

Činjenica je da smo često predmet prosuđivanja drugih ljudi, ali to ponekad može biti i pogrešno ako se predstavljamo kao nešto što nismo.

Psiholog sa Univerziteta Harvard Emi Kadi kaže da je bitno da obratite pažnju na to u kom svetlu se prikazujete drugim ljudima.

– Neznanci nas prosuđuju po dve najvažnije osobine: da li je čovek “topao” ili nije i da li je sposoban ili ne. Na osnovu toga sudimo da li ćemo nekome verovati ili ne, te da li ćemo ga poštovati. Neki preferiraju kompetenciju nad toplinom čoveka, ali skloniji smo da priželjkujemo mešavinu te dve osobine. Kompetencija može da se ceni tek kada je uspostavljeno poverenje – objašnjava Emi Kadi.

–  Ako pokušavate da utičete na nekoga, a on vam ne veruje, nećete daleko dogurati. Zapravo, mogli biste da izazovete sumnju jer ćete delovati manipulativno. Topao i poverljiv čokvek koji uz to izaziva divljenje, postaće dar, a ne pretnja, ali tek nakon što se uspostavilo poverenje.

To je, napominje ona, nešto što treba imati na umu na razgovorima za posao i susretima s novim ljudima uopšte. Ne želite da ostavite dojam nekoga ko je nesposoban ili nepristupačan. Treba govoriti slobodno i otvoreno, i to je ono što otvara vrata sjajne budućnosti.

To će vas odvesti mnogo dalje nego kada ste sramežljivi.

– Ljudi nas uvek prosuđuju, a ponekad to može biti pogrešno, ako se predstavljamo kao nešto što nismo. Zato, obratite pažnju na to kako se prikazujete drugima – naglašava Kadi.

Objektiv.rs

Foto: Jacabel / ImageSource / Profimedia

 

Share Button
(Visited 32 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − 11 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.