Pazite kako se ponašate 1. aprila: Ove šale vas mogu koštati posla

Share Button

Iako vi mislite da je nešto zabavno, to može mnogo da se nedopadne vašim šefovima.

Kada dođe 1. april – Svetski dan šale, mnogi se odvaže da naprave gegove čak i na poslu. Ipak, iako mislite da je nešto super zabavno, vašim šefovima se možda neće dopasti i to mnogo. Zato pazite da ne ostanete bez radnog mesta.

Koliko god da nemate smisla za humor, baš 1. aprila ćete smisliti bar jednu foru koju ćete pokušati da „prodate“ porodici, prijateljima i kolegama. Mada trebalo bi da se pripremite na tri stvari: i vi možete biti žrtva šale; možda neko neće razumeti vašu šalu; možda ćete dobiti otkaz.

Trebalo bi da znate da čak i prvog aprila mora da postoji granica koju ne smete da pređete kada su kolege, a pogotovo nadređeni u pitanju.

Imajte na umu da je zakon koj se primenjuje jednak i 31. marta i 1. aprila. Sporne situacije pravni sitem ne toleriše, pa vam se može desiti da zbog nesmotrenosti budete kažnjen

Koja je legalna granica za prvoaprilske šale na poslu?

Iako je prvi april, to nije razlog da izbegavate norme koje su striktno definisane za poslovno okruženje. Pravila važe za vse zaposlene i tog dana, pa ukoliko ih prekršite možete biti tuženi od strane kolege ili šefa za na primer uznemiravanje.

Kada se šala smatra preteranom iz ugla zakona?

Ljudi često preteraju u šalama, ali se dešava da kolege sa posla mogu loše da odreaguju i na najbezazleniju šalu.

U najmanju ruku, šale se mogu smatrati prekoračenjem pravila na radu i podrazumevati se kao povreda zdravlja, sigurnosti ili dostojanstva. U najgorem slučaju mogu da dovedu do umešanosti policije ili parnica na sudu.

Čuveni slučaj je onaj iz SAD-a 2014. godine kada je žena koja radi u srednjoj školi poslala poruku ćerki da čuje pucnjeve i da se krije u jednoj od učionica. Ćerka je naravno omah obavestila policiju. Došlo je do hapšenja žene zbog remećenja javnog reda i mira.

Da li se prvoarilske šale mogu smatrati uznemiravanjem na poslu?

Šefovi i vlasnici firmi su dužni da brinu o zaposlenima čak i na Svetski dan šale. Svako ponašanje koje se smatra diskriminatornim i degradirajućim po zaposlenog mora da bude sankcionisano.

Zbog toga je važno da izbegavate šale koje uključuju pol, rasu, seksualnost, starost.

Da li su poslodavci odgovorni za šale zaposlenih?

Prema krivičnoj odgovornosti i poslodavci su krivi ukoliko neki njihov zaposleni prema svom kolegi pokaže nepoštovanje ili nešto još ozbiljnije.

Naime, poslodavac je dužan odmah da reaguje, pa čak i kada je prvoaprilska šala u pitanju i da disciplinski kazni zaposlenog koji je ponašanjem prekoračio granicu poslovnosti.

Može li poslodavac da zabrani šale 1. aprila na poslu?

Kao osoba koja može da odgovara za nastalu štetu, poslodavac ima mogućnost da se ogradi i da izda saopštenje da se na Svetski dan šale u njegovom kolektivu niko ne sme našaliti.

Kada šef proceni da nije moguće situaciju držati pod kontrolom, može da se pozove na poslovnik firme i da suspenduje svakog ko ga prekrši.

(Telegraf.rs / mirror.co.uk)Foto: Profimedia

Share Button
(Visited 167 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.