Ove običaje treba da ispoštujete za srećan brak!

Share Button

Postoje verovanja da neke običaje morate da ispoštujete tokom venčanja, kako bi vaš brak zauvek trajao.

Za mnoge stare običaje kažu da su potrebni da se ispoštuju na svadbama kako bi venčani par uživao u sreći i blagostanju. Na svadbama je uvek veselo, svi im se radujemo, ali moramo primetiti da se sve manje poštuju svadbeni običaji. Pribegava se modernizaciji, pa se njima ne pridaje poseban značaj, a nekada su svadbe, bile nezamislive bez ovih rituala, za koje se smatra da donose sreću u braku.

Buklija

U svatove se pozivalo nedelju dana pre svadbe, buklijom vina ili rakije, čuturom. Kuma je pozivao direktno mladoženjin otac i davao mu da pije iz buklije. Kum bi potom blagoslovio mladence i okitio bukliju cvećem, peškirima i parama. Kum i mladoženjin otac bi potom polomili pogaču i uzeli svoju polovinu i potom seli da se dogovore oko detalja.

Momačko i devojačko veče

Svrha ove večeri jeste da se budući mladenci oproste do slobodnog načina života. Devojke baš kao i muškarci odvojeno proslavljaju ovo veče, dok su kum i kima zaduženi za organizaciju.

Mit oko bisera

Smatra se da ukoliko mlada nosi bisere na svom venčanju, plakaće mnogo tokom braka.

Gađanje jabuke iz puške

Običaj je takav da kada mladoženja dođe po mladu, njemu postave jabuku na najviše drvo koje imaju u dvorištu i mladoženja mora da pogodi tu jabuku. U suprotnom ne može da odvede mladu.

Gledanje kroz prsten

Običaj razmene prstenov star je oko 3.000 hiljada godina, praktikovali su ga još i Egipćani koji su ga takođe stavljali na domali prst jer tuda prolazi vena koja je direktno povazana sa srcem. Na dan venčanja kada mladoženja dođe po mladu, a ona treba da ga pogleda kroz verenički prsten. Na taj način on će nju voleti do kraja života.

Ne okretati se

Kada mladoženja preuzme mladu i oni krenu na venčanje, mladu njeni dozivaju da se okrene dok s druge strane njegovi se trude da se ona ne okrene, jer ako se okrene deca će da liče na njene.

Merenje na kantar

Na dan venčanja mladoženjina majka meri njegovo odelo na kantar i na taj način niko ga ne može ureći.

Staro, novo, nešto plavo i pozajmljeno

Mlada na dan venčanja mora da obuče nešto staro od nekog ko je u dugom i srećnom braku, i nešto novo što će da je odvede u novi i drugi život. Takođe treba i nešto pozajmljeno jer to simbolizuje pruženu sreću i nešto plavo jer plavo simbolizuje čistoću i skromnost.

Autor: alo.rs/SrbijaDanas

Share Button
(Visited 71 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.