Ovaj pasoš zlata vredi

Ovaj pasoš zlata vredi
Share Button

Evo koji pasoš je „najmoćniji“ na svetu.

Prema najnovijim podacima organizacije Pasport indeks, najvredniji pasoš na svetu trenutno je pasoš malene države Singapur čiji državljani mogu da putuju u ogroman broj država bez vize.

Organizacija Pasport indeks koja istražuje mogućnosti tih dokumenata na godišnjem nivou, navela je da je ta država grad osvojila prvo mesto nakon što je Paragvaj povukao zabrane za Singapurce, prenosi AFP.

„Prvi put azijska država ima najvredniji pasoš na svetu. Ovo je potvrda inkluzivnih diplomatskih odnosa i efektivne spoljne politike Singapura“, poručila je u saopštenju generalna direktorka kancelarije preduzeća Arton Kapital u Singapuru.

To znači da oko 3,4 miliona ljudi koji poseduju pasoš Singapura može da putuje sada u 159 država ili potpuno bez vize ili sa jednom koja se izdaje po ulasku u zemlju.

Na drugom mestu prema pasoškim pogodnostima nalazi se Nemačka čiji građani mogu da putuju u 158 država bez vize, dok treće mesto dele Švedska i Južna Koreja.

Američki pasoš nalazi se na šestom mestu zajedno sa Malezijom, Irskom i Kanadom, a na poslednjem mestu je Avganistan čiji državljani imaju pristup bez vize za samo 22 države.

Rusija je na 83. mestu, dok je Srbija na 79 mestu, a naši državljani bez vize mogu da putuju u 113 država bez vize.

Od bivših jugoslovenskih zemalja bolje od Srbije rangirane su Hrvatska i Slovenija.

Organizacija Pasport Indeks klasifikuje pasoše širom sveta na osnovu prekogranicnog pristupa koji imaju vlasnici tih pasoša, a osnovalo ju je globalno preduzeće iz Kanade Arton Kapital.

Autor: Tanjug

Share Button
(Visited 178 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × three =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.