OPREZ! Uradite ovaj test i proverite da li vam preti moždani udar!

Share Button

Žrtve moždanog udara često su mlađe od 45 godina, najviše zbog stresnog načina života.

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv moždanog udara. Cilj je da se ljudima podigne svest o moždanom udaru i prevenciji, govori neurolog Vida Demarin.

– Dve velike studije su objavljene prošle godine koje su jasno pokazale da se 90 odsto svih moždanih udara može objasniti sa deset uklonjivih faktora rizika. Znači treba ih otkriti i držati pod kontrolom, promenom životnog stila, uzimanjem lekova, odnosno njihovom kombinacijom – kaže neurolog i dodaje da bi izbegli moždani udar neophodno je da se zdravo hranite, da redovno trenirate, da imate zdrav san i da ne pušite.

Obično se misli da je moždani udar bolest starije populacije, ali istina je da se kod muškaraca najčešće javlja između 55 i 60 godina, a kod žena kasnije što je verovatno posledica “zaštićenosti” ženskim hormonima sve do perioda menopauze, piše 24sata.hr.

Kod muškaraca se moždani udar javlja za 30 odsto češće nego kod žena, a njegove su žrtve nekad i mlađe od 45 godina i to sve zbog stresnog načina života.

Ipak, neke promene na vašem telu mogu da vam ukažu na mogućnost moždanog udara. Ovo je test pomoću koga to možete i da proverite:

1. Lice – Pogledajte da li je lice simetrično. Čini li vam se da jedna strana “visi”, recite osobi da se nasmeje – ako ne može podići oba ruba na usanama, nešto nije u redu.

2. Ruke – Zatražite da podigne ruke. Ako je jedna ruka slaba i “pada”, to je znak za uzbunu.

3. Govor – Na udar može upućivati čudan ili nerazumljiv govor, ponavljanje reči ili fraza.

Autor: alo.rs

Share Button
(Visited 91 times, 1 visits today)

Comments

comments

Afrodita

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 − 8 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.