ONI SU PRAVI VLADARI SVETA: Planeta se „okreće“ po nalogu ovih 10 porodica!

Share Button

Njihovi interesi su bili trigeri koji su menjali tokove istorije.

Trebalo bi napomenuti da redosled nabrajanja najmoćnijih, nije rang-lista.

ROTŠILD

Znate i sami da se svetska cena zlata određuje svakodnevno. Porodica koja diktira tu cenu je Rotšild. Uz to što poseduju sopstveni rudarski div Rio Tinto, tu su i Glenncore, RIT Capital Partners kao vodeći investicioni fondovi na svetu.

Ova porodica je iz Hese Kasela pored Frankfurta uspostavila je prvi značajan međunarodni bankarski posao koji je nasledilo 5 sinova Majera Amšela Rotšilda. Bogatstvo Rotšilda se prvi puta spominje u 18. veku, a uticaj su učvrstili kada su finansirali britanski rat protiv Napoleona. Potomci te moćne porodice mogu se pronaći među plemstvom Velike Britanije (na zahtev carice Viktorije) i Austrije (gde nose naslednu titulu barona Habsburške monarhije). Tokom 19. veka, na vrhuncu, porodica Rotšild posedovala je daleko najveće privatno bogatstvo u svetu, kao i daleko najveće bogatstvo u modernoj svetskoj istoriji.

Porodično bogatstvo se kasnije „osulo“, jer je bilo podeljeno među stotinama potomaka. Danas su kompanije porodice Rotšild obuhvataju znatno manji opsegu nego što je to bilo tokom 19. veka, iako još obuhvataju raznolik spektar područja, uključujući finansije, rudarstvo, energetiku, mešovitu proizvodnju, vinogradarstvo i proizvodnju vina i dobrotvorne organizacije. Uz dobrotvorne organizacije i karitativni rad, Rotšildovima se pripisuje i najviša pozicija u svetskoj hijerarhiji iluminata.

RUPERT

Krenuli su kao mala kompanija iz Stelenboša u Južnoafričkoj Republici, koja je proizvodila cigarete 1941. ali pametnim ulaganjima stvorili su korporativno carstvo vredno milijarde dolara. Mala tvornica cigareta je prerasla u „Rothmans“. A on u drugog najvećeg proizvođača cigareta na svetu – Britiš Amerikan Tobako. Luksuzni brendovi „Cartier“, „Monte Blanc“, „Piaget“, „Baume&Mercier“, „Vacheron Constantin“ i „Dunhill“ deo su konglomerata Ričemont u vlasništvu porodice Rupert.

Oni kontrolišu i investicijonu grupu Remgro i proizvodnju vina i brendija (80 odsto svetske proizvodnje) gde su partneri i sa Rotšildima. Porodica Rupert je vlasnik i lanca privatnih bolnica Mediclinic.

ASTOR

Ako ste se ikada zapitali zašto se toliko ulica, hotela, naselja u njujorku zove Astor ili Astoria, to je po porodici Astor koji su bili među prvim veleposednicima u Njujorku, gde su osim hotela i stambenih blokova i mnoštva zgrada, izgradili i knjižaru.

Počeli su trgujući krznom u 18. veku ali vrlo brzo su krenuli i sa investicijama. Vrlo brzo su „prešli veliku baru“ pa su danas mnogi od izdanaka te čuvene porodici – britanski plemići.

Džon Astor je rođen u Valdorfu (otuda Valdorf Astoria) kao mesarov sin u Badenskom vojvodstvu u Nemačkoj.

Prvi je istaknuti član porodice Astor, prvi multi-milioner u SAD, i tvorac prvog trusta u Americi. Otišao je u SAD nakon Američkog rata za nezavisnost i izgradio carstvo trgovinom krznom koja se protezala do Velikih jezera i Kanade, a kasnije se proširila na američki zapad i pacifičku obalu.

Bio je takođe uključen u krijumčarenje opijuma. U ranom 19. veku preusmerio se na trgovinu nekretninama u njujorku, a kasnije je postao poznati mecena.

KAPETA

Ta porodica je najveća i najstarija kraljevska kuća. Les Capétiens su ih nazivani Francuzi, The House of Capet Englezi -vladali su velikim delom evropskog kontinenta, iako su francuska kraljevska dinastija, jedna od najstarijih i najrazgranatijih evropskih vladarskih porodica.

Kontinuirano su vladali od 987. do 1328. godine, a u različitim bočnim muškim linijama, sa prekidima, od 1328. do 1848. godine. Od potomaka dinastije Kapet, danas su na vlasti španski kralj i luksemburški vojvoda.

PORŠE

Porše je jedan od snova ljubitelja sportskih automobila, a folcvagen je popularan kao automobil omiljen među masama onih koji cene kvalitet za ne preteranu cenu Zapravo su sestrinske kompanije.

Sadašnji šef Poršea je čovek po imenu Ferdinand Peč, unuk tvorca super automobila . njegova supruga, s druge strane, kontroliše folcvagen. Ova multinacionalna kompanija zapravo je pod kontrolom samo jedne porodice.

ROKFELER

Dinastija Rockefeller je bankarska plemićka porodica, koju su utemeljio Džon D. Rokfeler (1839-1937) i njegov brat Vilijam Rokfeller (1841-1922). I oni su došli iz Nemačke. Jedni su od najvećih svetskih privatnih preduzetnika u naftnom poslovanju tokom kasnog 19. i početkom 20. veka, uglavnom kroz kompaniju „Standard Oil Company“.

Jedna su od najmoćnijih grupa unutar SAD i dobro su integrisani u svetski bankarski sektor. njihov predak, Džoan Peter Rokfeler, preselio se u Severnu Ameriku 1723. iz Nemačke.

Porodica je bila uključena u mnoge građevinske projekte u SAD tokom 20. veka. Glavni među njima su – Svetski trgovinski centar, Rokfeler Centar, Linkoln Centar, One Chase Manhattan Plaza, MoMA i druge.

njihova kontrola celokupne industrije je bila tako velika da je „Antitrast zakon“ izrađen ustvari radi njih kako bi razbili svoje poslovanje, jer su gotovo monopolizovali celokupnu trgovinu. Do sada, njihov uticaj još se može osetiti kroz kompaniju JP Morgan Chase. Takođe ih bije glas da su iluminati.

Osnivači su tzv. Bilderberške grupe. To je godišnji skup zatvorenog tipa sa oko 200 gostiju, od kojih većinu predstavljaju uticajne osobe na području preduzetništva, medija i politike. Jedna su od najmoćnijih političkih, medijskih, ekonomskih poslovnih grupa a sastaju se na raznim lokacijama jednom godišnje radi raspravaljanja o budućnosti sveta. Neki grupu optužuju da potajno vlada i upravlja svetom preko EU, G8, VTO, Svetskog ekonomskog foruma.

Članovi grupe su predsednici država, ministri, vlasnici korporacija, bankari, industrijalci, predstavnici medijskog kartela.

OPENHAJMER

Openhajmeri iz Južnoafričke Republike kontrolišu značajan udeo svih mineralnih bogatstva u svetu. Vlasnici su De Beers i Anglo American za snabdevanje dijamanata, zlata i platine. Niki Openhajmer i njegova porodica kontrolišu Tsnjalu -ogromno nalazište dijamanata u pustnji Kalahari.

Navodno je film „Krvavi dijamant“ inspiriran pojedinim sekvencama njegovog života.

ĐENOVEZE

Sećate li se porodice Korleone iz njujorka u epskoj Kopolinoj trilogiji „Kum“?

Inspiracija je bila najmoćnija od svih mafijaških porodica ikada – Đenoveze. Ime je dobila po Vitu Đenovezeu koji je bio cappo di tutti cappi 60-ih i 70-ih.

Vinsent, kojeg su nazivali Gigante je nasledio Vita i uspešno integrisao „porodicu“ u najprofitabilnije legalne poslove i vrhunsku politiku. 2005. Gigante je umro i od tada im je moć u stagnaciji.

Inače, porodicu Đenoveze je osnovao Laki Lučano početkom 20. veka, proširivši kontrolu nad organizovanim kriminalom od njujorka do Čikaga. Bugzi Malone Sigal je otvorio prvi kazino u Las Vegasu. Nakon što je dobio zeleno svetlo porodice Đenoveze.

MEKMAHON

Porodica Mekmahon je počela da akumulira kapital organizujući zabavu pod okriljem sporta… Znali su od svega da naprave dobar šou, a nisu ni sami prezali da stanu pred kamere – čak i kada su znali da će izazvati podrugljive podsmehe.

Vins Junior je karijeru započeo kao prezenter na televiziji. Nakon toga preuzeo je očev posao (sportsko menadžerstvo) a porodična kompanija je izrasla u „World Wrestling Federation“ (WWF).

Mekmahon je organizovao boks mečeve (Muhameda Alija) a s vremenom su postali najznačajnija svetska kompanija za promociju profesionalnih sportova gde se vrti enorman kapital. njihova investiciona grupa Njorld Njrestling Entertainment toliko je „narasla“ da je „pojela“ sve ozbiljnije konkurente.

TATA

Ova porodica je najveći privatni poslodavac u drugoj najgušće naseljenoj zemlji na svetu – Indiji. Potiču iz Baroda države (danas Gujarat) a finansijska ekspanzija porodice poćinje s Džeksmom Nuservanji Tatom.

Nazivaju ga ocem indijske industrije. njihov uticaj seže od nekretnina, građevinarstva, proizvodnje, automobila i tekstila .

Vlasnici su energetskih postrojenja i avionskih kompanija . A sve to započeo s nekoliko mlinova za pamuk u koje je porodica uložila sav kapital.

Novosti.rs

Share Button
(Visited 947 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × one =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.