Novčanica od 20 dolara za kojom juri ceo svet

Novčanica od 20 dolara za kojom juri ceo svet
Share Button

Jedan redak američki dolar -novčanica od 20 dolara našla se ovoh dana na aukciji .Novčanica potiče iz serije štampane 1996. a jedinstvena je zbog “banana” nalepnice proizvođača banana “Del Monte“.

Nalepnica se verovatno slučajno zalepila između nekoliko faza štampanja.

Aukcijska kuća takođe kaže da je “Del Monte“ novčanica od 20 dolara izazvala ogromno interesovanje kolekcionara, a za sada je na aukciji dostigla cenu od 57.500 dolara.!

U aukcijskoj kući objašnjavaju da je posebna jer je preko nalepnice odštampan serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig, što ovu novčanicu čini jedinstvenim primerom takve greške u svetu.

Američke dolarske novčanice štampaju se u tri faze: najpre se ištampa naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se štampaju serijski broj i sigurnosni žig “Treasury seal”.

U “Heritage auctions” kažu da je u ovom slučaju intrigantno na koji je način ova novčanica uspela da prođe sve vrlo stroge kontrole pre nego što je puštena u opticaj.

Većina novčanica koje sadrže štamparske greške među kolekcionarima se najčešće proda za između 100 i 1.000 dolara, kazao je Lenard Augsburger, koordinator numizmatičkog portala na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.

Prema podacima “Heritage auctions”, prvi se put pojavila 2003. godine kada ju je student sa fakulteta u Ohaju ponudio na prodaju na Ebay sajtu. Za nju je postigao cenu od 10.000 američkih dolara. Tada je rekao da se nemalo iznenadio kada mu je bankomat “izbacio” novčanicu od 20 dolara s nalepnicom kompanije ekvadorskog proizvođača banana “Del Monte”.

AUTOR: 

Dolar, Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 346 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twelve + fourteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.