Ne nasedajte na prevaru: Fejsbuk stranice koje ne smete lajkovati

Ne nasedajte na prevaru: Fejsbuk stranice koje ne smete lajkovati
Share Button

Svi ti Facebook profili koji vam „poklanjaju“ sve i svašta – kradu vam, zapravo virtuelni identitet!

Krađa identiteta na internetu odavno je poznata, ali je u poslednje vreme sve učestalija pojava, koju prate i finansijske malverzacije, upozorava “PhoneArena“.Ovaj sajt kao idealne primere navodi svima poznate Facebook stranice koje poklanjaju telefone, povratne karte, skupu i luksuznu robu, gotovo bilo šta.

Ovakve stranice koriste lakoverne korisnike da dođu do njihovih ličnih podataka, ukradu im identitet i kasnije ga iskoriste za različite malverzacije, uključujući krađu novca preko interneta. Navodno, dobitnici se obaveštavaju porukom putem Messengera, a potom se traže njihovi lični podaci. Nagrada, naravno, nikad ne stiže do dobitnika, a njegovi podaci bivaju zloupotrebljeni na neki od već ranije razrađenih načina.

Ovaj vid prevare uključuje i masovno prikupljanje lajkova, koje vlasnici lažnih poklon stranica kasnije prodaju i preimenuju u ko zna kakve stranice, na kojima ostaju vaši podaci, komentari i sve ono što ste po podešavanjima Facebook profila otkrili o sebi (mislimo na podešavanja privatnosti Facebook profila).

Kako da znam koja je stranica lažna?

Sve stranice koje vam poklanjaju vredne nagrade, recimo 100 telefona, 10 telefona, povratne karte, kompjutere, skupu garderobu su verovatno lažne. Ne mora biti nužno tako, ali je uglavnom tako. Sve te stranice tražiće vam da ih lajkujete, podelite na zidu, tagujete nekoliko prijatelja i onda upišete komentar i okačite možda još nešto.

Prave stranice grade imidž na svom sadržaju i angažovanju korisnika i nikad se ne služe ovakvim instant trikovima. Instant stranice za mali vremenski rok pokušavaju da skupe što veći broj lajkova i prave bazu lakovernih korisnika, koje mogu da iskoriste za zloupotrebe kad im se za to ukaže prilika.

Kako da znam koja je stranica prava?

Savet svima je da ukoliko nisu 100 odsto sigurni da se iza stranice nalazi regularan i realan brend, da nikako ne dele nikakve podatke s tim stranicama. Legalne stranice, čak i kod nas, uglavnom su označene plavik kružićem, što znači da su pouzdane i verifikovane i igrajte nagradne igre samo na takvim stranicama. Takođe, nemojte biti lenji – raspitajte se kod svojih prijatelja o stranici ili je kontaktirajte i tražite podatke o stranici, ukoliko ih na Facebook mreži ne pronađete.

IZVOR: MONDO.RS

Share Button
(Visited 123 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.