Naučnici naučili majmune da koriste novac, jedan platio za seks!

Naučnici naučili majmune da koriste novac, jedan platio za seks!
Share Button

Kada je reč o sličnostima i razumevanju između životinja i čoveka, mišljenja su podeljena.

Neki ljudi čvrsto stoje iza stava da nas životinje ne mogu i nikada neće razumeti, a neki tvrde suprotno. Istraživanje provedeno na Jejlu 2005. godine ide ovoj drugoj tvrdnji u prilog. Naučnici su proučavali odnos majmuna kapucina prema novcu.

Naučili su ih da određena svota srebrnih novčića vredi kao određena količina voća. Kada su došli do zaključka da majmuni vrlo brzo uče kada je u pitanju kupovina, odlučili su ih naučiti jednostavne kockarske igre te su utvrdili da se i u tom segmentu ponašaju poput ljudi. Isto tako, pokazali su još jednu ružnu ljudsku osobinu – pohlepu.

Iskorištavali bi svaku priliku za krađu novca, a kada su im naučnici pokušali uzeti taj ukradeni novac, morali su ih podmićivati hranom.

Iako su naučnici očekivali ovakve rezultate, jedan majmun uspeo ih je iznenaditi. On je svoj novac menjao za seks, a ona životinja koja je to naplatila, zarađen novčić potrošila je na grožđe.

Nakon toga naučnici su se pobrinuli da se njihovo istraživanje ne pretvori u bordel. Ali bez obzira na ovaj pomalo smešni incident, naučnici su dokazali ono što su hteli. Potvrdili su da se majmuni ponašaju vrlo slično ljudima kada je u pitanju novac.

(index.hr)FOTO: PSYCH USD / WIKIPEDIA

Share Button
(Visited 1.892 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × four =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.