NAJSKUPLJE STVARI NA SVETU: Gram antimaterije košta 100 milijardi dolara

Share Button

Zlato je skupo, ali ima i mnogo skupljih stvari od njega. A da li ste znali da je među njima i jedna posebna krema protiv bora?

Beli tartufi

Cena ovih sezonskih pečuraka na svetskom tržištu je 5 dolara za gram, što znači da za pola kilograma treba izdvojiti čak 2000 dolara. Koristi se u pripremi bifteka, testenine, rižota, jaja.

Šafran

Cena grama ovog prestižnog orijentalnog začina, koji se koristi za pripremu raznovrsnih jela, ali i u mnogim prirodnim lekovima, iznosi oko 11 dolara ili 5.040 dolara za pola kile.

 

Iranski beluga kavijar

Poznata i pod imenom „Almas“, ova skupa riblja jaja jedu se hladna, u malim zalogajima, kao predjelo posluženo na slanim krekerima ili hlebu.
Cena grama oko 35 dolara. Skup zalogajčić, zar ne?

Rodijum

Plemeniti metal koji je svoju primenu našao u autoindustriji ima cenu koja se kreće oko 45 dolara po gramu.

Platina

Iako se najviše koristi za izradu nakita, platina takođe služi kao odličan katalizator u naučnim eksperimentima, a nalazi se i u nekim lekovima protiv raka. Cena grama je oko 48 dolara.

Zlato

Zlato se i dalje nalazi na listi najskupljih supstanci na svetu uz cenu od 40 dolara po gramu. Osim za izradu nakita, koristi se i kao električni konduktor, a sve veća je i njegova zastupljenost u kuhinji, gde se ekstravagantna jela ukrašavaju jestivim ljuspicama ovog metala (medveđa šapa posuta zlatnim ljuspicama je specijalitet u Kini). Pomodarstvu nema kraja…

Nosorogov rog

Nosorogov rog je u nekim (sujevernim) zemljama smatran kao čudotvorni lek, koji leči sve od groznice do raka. Njegova cena je 55 dolara po gramu. I mrtvi nosorozi, ali ko još brine o tome…

„Crème de la Mer“

Čudotvorna krema protiv bora može se nabaviti po ceni od 70 dolara po gramu. Rezultati su navodno vidljivi odmah i briše, ne godine, već decenije sa vašeg lica. Hm, a i jednorozi su stvarni, zar ne?

Heroin

Droga koja može postići cenu i do 110 dolara po gramu.  Ovaj opijat se ubrizgava, ušmrkuje ili puši i izaziva potpuno ludilo svesti i opaku zavisnost, a u nekim slučajevima može dovesti do konvulzija i kome. Bezveze, mislimo da postoje i jeftiniji načini da se samoubijete…

Metamfetamin

Ova droga koja doseže cenu od 120 dolara po gramu. Pruža osećaj euforije i veoma je popularna među tinejdžerima. Roditelji, zavrćite slavine.

Kokain

Najčistiji kokain košta i do 600 dolara po gramu. Neki ga nazivaju žurkom u crti, a drugi putem bez povratka. A mi se pitamo, odakle onda na svetu toliko narkomana, kada je droga ovoliko skupa?

Plutonijum

Laički rečeno, ovaj element pretvara obične stvari u nuklearne. Visoke je radioaktivnosti, i koristi se u vojne svrhe ili za izgradnju nuklearnih reaktora i bombi – poput onih kojima su SAD velikodušno častile Japan. Gram ove razorne ili korisne supstance, zavisi u čijim rukama se nalazi, košta oko 4000 dolara. Nezakonito je neovlašćeno trgovati plutonijumom, pa se nemojte začuditi ako završite u apsu, sa etiketom teroriste, ako pokušate da ga kupite. A to verovatno i jeste, jer koji će vam vrag plutonijum osim da raznesete neku susednu državu?

Tafeit

Ovaj ljubičasti dragi kamen koji na tržištu može postići cenu i do 20.000 dolara po gramu.

Tritij

Vodonikov izotop čija je cena 30.000 dolara za gram.

Dijamanti

Čisti i bezbojni dosežu cenu od 65.000 dolara po gramu. Po ovoj ceni, jasna je izreka dijamanti su zauvek…

Painit

Smatran je retkim mineralom, a cena mu je 300.000 dolara za gram. Može se koristiti pri lečenju kristalima ili činiti deo jedne lepe kolekcije. I skupe.

Kalifornij 252

Gram ovog radioaktivnog metalnog hemijskog elementa košta 27 miliona dolara.

Antimaterija

Gram antimaterije, predmet brojnih teorija o smaku sveta (Literatura: Anđeli i demoni, Den Braun), je procenjen je na 100 milijardi dolara. Procenjuje se da će antimaterija u budućnosti  moći da napaja gorivom spejs šatlove na među galaktičkim putovanjima. Živi bili, pa videli…

 

Share Button
(Visited 41 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

3 × two =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.