Najluđi način na koji je neko proputovao svet

Najluđi način na koji je neko proputovao svet
Share Button

Put preko pola sveta samo je početak priče o vrhunskom sportisti koji je postao krijumčar droge. Bio je tražen na tri kontinenta, osuđivan na smrt, ali sve optužbe su odbačene.

Australijski bacač koplja Reg Spiers našao se 1964. godine u Londonu, bez novca da se vrati kući. Nije imao živaca ni vremena da traži posao i štedi za avion, nego je otišao kod svog britanskog prijatelja, takođe bacača koplja, Džona Meksorlija. Zajedno su smislili genijalan plan.

Napravili su drvenu kutiju i poslali Rega kući kao paket, kako bi stigao na rođendan svoje ćerke.

Usledilo je pakleno putovanje od 63 sata, preko Pariza, Bombaja i Singapura u kojem je sanduk bio ostavljen na aerodromu u magli 24 sata, pao s viljuškara, a Reg umalo umro od dehidratacije kada je sanduk ostavljen na suncu na bombajskom aerodromu. Ipak, Reg je sve to preživeo.

Na put je poneo 2 boce voćnog soka, 2 limenke gotovih špageta, čokoladu i paket voćnih bombona.

Najveći paket koji se mogao poslati avionom bio je dimenzija 152x91x76 centimetara. Kako bi Reg mogao bar jednom protegnuti noge dok je u avionu, sanduk se mogao otvoriti sa dve strane. Imao je i pojaseve, kako bi Reg imao za šta da se drži dok se sanduk utovaruje.

Paket su označili kao pošiljku „plastične emulzije“ i naznačili da će poštarina biti plaćena kad se paket dostavi. Naravno, adresa i primalac su bili lažni, kako bi Regovo putovanje bilo besplatno.

Kada je konačno stigao u Perth, izvukao se iz sanduka kada su radnici otišli na pauzu. Deo puta je stopirao, a deo mu je platio sveštenik kog je usput sreo.

Ali, ovo je bio tek početak Regovog bogatog i turbulentnog života. Nakon što je prokrijumčario sebe, počeo je krijumčariti i drogu. Promenio je tri identiteta, za njim je raspisana poternica na tri kontinenta, bio je u begu sa svojim ljubavnikom, a pod francuskim identitetom osuđen je na smrt u Šri Lanki.

Ipak, sve optužnice su odbačene 2013. godine i danas Reg Spirs star 76 godine živi u rodnom Adelejdu sa novim partnerom i dva psa.

Share Button
(Visited 58 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × two =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.