Na ovih 6 stvari bespotrebno trošite velike sume novca!

Share Button

Štednja vam nije jača strana, a postoje stvari koje radite svaki mesec koje vašu finansijsku situaciju čine znatno gorom.

 

Znamo da mislite kako ne možete stalno štedeti i uskraćivati sebi male slatke sitnice, ali zapravo mislimo na nepotrebne troškove kojih se sigurno možete odreći.

1. Ispijanje kafe na javnim mestima

Možete li preživeti dan, a da ne popijete kafu u onom slatkom kafiću gde će vam taj čarobni napitak naplatiti gotovo kao doručak? Umesto da svaki ili svaki drugi dan ostavljate novac vlasnicima barova, pozovite prijateljice u svoj dom na topli napitak. Napravite prijatnu atmosferu, pustite muzike, potrudite se da se sve osećate kao u najlepšem kafiću u gradu.

2. Teretana i ostali programi u teretani

Biti aktivan i ulagati u zdravlje svog tela uvek je dobra investicija, ali samo pod uslovom da ste stvarno odgovorne i da ste redovne na treninzima. Ako ste jedna od onih koja od uplaćenih 12 treninga, poseti 5 i to samo zato što je platila pa da ne propadne članarina, odmah ćemo vam reći da gubite vreme i trošite novac.

3. Ručak na poslu

Ako više puta nedeljno trošite novac na ručak dok ste na poslu, na kraju meseca doći ćete do zaključka da vi zapravo radite da biste ostavljale novac na radnom mestu. Naravno da ne morate svaki dan nositi ručak od kuće, ali kad god imate vremena, trebalo bi. Osim što ćete sigurno uštedeti, pripremljeni obroci zdraviji su od kupovnih, koji se najčešće svode na brzu ili prženu hranu.

4. Računi za mobilni telefon

Još jedna bitna stavka na kojoj mesečno možete puno uštedeti je vaš mobilni. S obzirom na to da nam je u današnjem vremenu život nezamisliv bez brze, pametne stvarčice u kojoj su nam sakrivene najdraže fotografije, uspomene, brojevi telefona, logično je da i ne obraćamo puno pažnje na to koliko zapravo trošimo na njega. Pogledajte svoj budžet i razmislite koliko bi bilo idealno da plaćate svoj mobilni račun za jedan mesec. Pronađite paket koji vam najviše odgovara i koji zadovoljava vaše potrebe.

5. Trendi garderoba

Kako nam dolazi novo godišnje doba, prvo što poželimo je osvežiti ormar novim i trendi krpicama i nekada uopšte ne razmišljamo hoće li se određeni komadi nositi samo jedne sezone ili ćemo ih moći iskoristiti i narednih godina. Umesto da potrošite hrpu novca na trenutne trendi komade u bojama koje će samo te sezone biti aktuelne, razmislite šta vam zaista treba.

6. Prevoz

Imati auto, koristiti ga svakodnevno i održavati je jedna investicija koja zahteva poseban budžet i ako još uvek niste spremne izdvojiti određeni novac, bolje je da kupovinu auta još malo odložite. Isto tako, taksi kao najbrža alternativa, takođe nije najbolje rešenje. Ta vrsta prevoza će vas zapravo najviše koštati, a nećete imati nikakve druge koristi osim što ćete skratiti put. Iako se javni prevoz nameće kao najjeftinija moguća varijanta, nismo srećni ni ako stalno moramo koristiti njegove usluge. Najbolja varijanta je kombinovanje, a ako je lepo vreme, iskoristite priliku da što više šetate.

Cosmopolitan.hr

Share Button
(Visited 116 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − ten =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.