Majkrosoft patentirao platformu za razgovor sa mrtvima

Majkrosoft patentirao platformu za razgovor sa mrtvima
Share Button

Kompanija Majkrosoft registrovala je Americi patent koji bi mnogima mogao doneti utehu i olakšati period tugovanja, navode iz te kompanije.

Naime, Majkrosoft je patentirao četbot kojim upravlja veštačka inteligencija, a kojem je glavni zadatak da imitira neku osobu, recimo preminulog člana porodice ili prijatelja.

Iako na prvi pogled ideja podseća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete „porazgovarati“ s dragom osobom i nakon što ona više nije tu mnogima bi mogla olakšati period tugovanja, prenosi Tanjug.

U Majkrosoftu su zamislili da četbot funkcioniše u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista radio, treba mu pristup velikoj količini privatnih i osetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi veštačka inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, reči koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, veštačkoj inteligenciji ne bi trebalo da bude teško da prikupi dovoljno informacija za stvaranje „virtuelne“ osobe.

Međutim, postavlja se pitanje da li bi osoba koja je preminula želela da se njen digitalni život koristi i, recimo, nakon njene smrti.

Očigledno je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korišćenja.

Krstarica.com

Share Button
(Visited 300 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *