LEKOVI UBIJAJU: Evo koje doze vaših omiljenih tableta su smrtonosne

LEKOVI UBIJAJU: Evo koje doze vaših omiljenih tableta su smrtonosne
Share Button

Svi mi, neretko potpuno na svoju ruku, posegnemo u kućnu apoteku za nekim lekićem protiv povišene temperature, bolova ili za smirenje, nimalo ne razmišljajući o tome da na taj način svom zdravlju možemo da nanesemo više štete nego koristi.

Verovali ili ne, koliko god da nam pomažu da smanjimo psiho-fizičke tegobe poput bola, temperature ili anksioznosti, mnogi lekovi zapravo mogu da nas ubiju. Posebno ako se koriste u dozama višim od preporučenih, ali i ako ih uzimamo previše često.

Visoke doze nekih uobičajeno korišćenih lekova protiv bolova, kao što su ibuprofen (brufen, rapidol) ili diklofenak (diklofenak, rapten k, voltaren), mogu da povećaju rizik od srčanog i moždanog udara, a šansu za smrt povećaju za trećinu. Takođe, ovi lekovi za dva do četiri puta povećavaju rizik od ozbiljnih komplikacija gornjeg gastrointestinalnog trakta, kao što je krvarenje čira. Pod visokom dozom se podrazumeva 150 mg diklofena ili oko 2.400 mg ibuprofena dnevno.

Ovi lekovi, poznati kao nesteroidni antiinflamatorni medikamenti (NSAID) imaju široku primenu u borbi protiv kako akutnih, tako i hroničnih bolova izazvanih zapaljenskim poremećajima. Stalna upotreba ovih lekova tokom više od nedelju ili deset dana, prepisuje se za bolove u leđima, kolenu, kuku ili vratu ili kod hroničnih glavobolja.

Paracetamol ubija sporo i bolno

U našem narodu, čim nekoga zaboli glava, posegne za kafetinom ili kombinovanim praškom. Ako bol ne prolazi, to bude i dva-tri-četiri komada na dan. Isto tako, svi uzimamo popularna sredstva u prahu, u kesicama ili kao šumeće tablete za lečenje prvih simptoma prehlade i gripa (fervex, coldrex, eferalgan). Nažalost, ne čitajući sastav, često se pojedini lekovi kombinuju, bez svesti o tome da im je svima zajedničko to što u sebi sadrže supstancu zvanu acetaminofen, nama poznatiju kao paracetamol (febricet, panadol).

Sve je u redu, ako se ovakvi lekovi uzimaju samo sporadično i to u malim dozama. Međutim, ako se pretera s količinom, posledice su užasavajuće! Maksimalna dnevna doza paracetamola za odrasle je 4 grama (4000 mg), podeljena na četiri doze od po maksimum 1 gram (1000mg). Međutim, ako konzumirate alkohol, ne biste smeli da uzmete više od dva grama ove supstance na dan. Deci nikako nemojte da sami određujete dozu bez konsultacije s lekarom!

U čemu je stvar? Više od dozvoljene doze paracetomala vodi do teškog, neretko neizlečivog i smrtonosnog oštećenja jetre, a umiranje je užasna agonija i to u najgorim mukama. Shvatite ovo ozbiljno!

Za aspirin nema leka!

Iako veoma blagotvorna za skidanje temperature i sprečavanje tromboze koja bi dovela do infarkta ili šloga, ako se uzima u prevelikim dozama, acetilsalicilna kiselina (aspirin, andol) može da dovede do teškog napada trovanja, a zatim i do smrti.

Nažalost, ne postoji protivotrov, a samim tim ni šansa da se osoba spasi od smrti.

Lekovi za smirenje nisu bombone!

Bensedin (diazepam), leksilijum (bromazepam), lorazepam, ksanaks (ksalol)… Svi ovi lekići olakšavaju mnogima u Srbiji, a posebno starijim sugrađanima, teške dane, borbu s ekonomskim krizama, porodičnim problemima…

Međutim, pored toga što je lako “navući se” na ove “šarene pilule za lilule”, odnosno postati zavistan od njih, ovi lekovi mogu i da ubiju. Iako neki ljudi imaju nameru da pomoću njih izvrše samoubistvo, vrlo je lako SLUČAJNO uzeti prekomernu dozu i potpuno bez namere okončati život i utonuti u večni san. Posebno kad se kombinuju s alkoholom, kada mogu da vam otkažu pluća i jednostavno prestanete da dišete.

Doze ovih lekova su individualne i ne bi nikako smele da prekoračuju one koje vam je propisao lekar. Takođe, nemojte ih davati drugima, čak ni ako se suočavaju sa sličnim životnim problemima kao i vi.

 

Share Button
(Visited 464 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 6 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.