Lekcija za Srbiju: zemlje u koje se korona vratila

Lekcija za Srbiju: zemlje u koje se korona vratila
Share Button

Umesto da se smanjuje broj novozaraženih građana, poslednjih dana Makedoniju je zahvatio vrtoglavi skok obolelih od koronavirusa, danas su preminula još tri pacijenta, a registrovano je 127 novih slučajeva zaraze. Takođe, broj obolelih ponovo vrtoglavo raste i u Srbiji, pa se postavlja pitanje da li i nas i kada, ponovo čeka karantin.

Osim Srbije, najugroženija zemlja u reionu je upravo Makedonija. Zbog ovakve situacije, koja poslednjih dana beleži više od sto novoobolelih dnevno, makedonska Vlada je uvela trodnevni policijski čas koji je trajao od vikenda i završen je u ponedeljak.

Nagli porast broja obolelih postavlja pitanje da li se sprema povratak policijskog časa i vraćanje strogih mera izolacije u zemljama regiona, gde bi Srbija svakako morala da razmišlja u sličnom smeru.

Zemlje u koje se korona vratila

Osim Severne Makedonije, u još nekoliko država u svetu desio se identičan scenario, da su državni zvaničnici proglasili slabljenje mera ili kraj epidemije, a onda je zabeležen neočekivani rast pozitivnih slučajeva COVID-19, pa je vraćen strogi karantin, a nošenje zaštitnih maski i rukavica postalo opet obavezno.

Hongkong

Hongkong je bio dokaz da stroge mere daju dobre rezultate, jer je u gradu od sedam i po miliona stanovnika registrovano tek oko 150 obolelih početkom marta, čak i dok je broj vrtoglavo rastao u drugim istočnoazijskim zemljama. Zbog ovakvog rezultata, državne službe su počele normalno da rade 2. marta, pa se oko 180.000 službenika vratilo u kancelarije. Sve je izgledalo kao normalna mera pošto je broj obolelih bio 100, a epidemija u Kini jenjavala. Međutim, već 16. marta je broj obolelih porastao na nekoliko desetina i drakonske mere su vraćene. Državni službenici ponovo rade od kuće, zabranjena su javna okupljanja, zatvoreni restorani, a četrnaestodnevna izolacija za sve koji su bili u kontaktu sa zaraženima je obavezna.

Kina

Medicinari u Vuhanu su u prvoj polovini marta simbolično skinuli maske, obeleživši tako pobedu nad koronavirusom. Grad koji je avetinjski bio prazan od decembra prošle godine ponovo je oživeo. Ipak, samo dva meseca kasnije, u kineskoj pokrajini odakle je i krenula pandemija zabeleženo je novo žarište, a klaster zaraze pogodio je i severoistočnu pokrajinu Đilin, kao i pokrajine Ljaoning i Hejlongđang. Stanovnici Vuhana ponovo su zatvoreni u svojim stanovima zbog novog talasa epidemije.

Izrael

Tri nedelje nakon što je ponovo otvorio vrata svih svojih škola, Izrael ih sve više ponovo zatvara zbog porasta slučajeva zaraze koronavirusom među učenicima i nastavnicima. Nakon što je na testiranju na koronavirus bilo pozitivno 347 učenika i učitelja, 127 škola nije otvoreno u nedelju, prvog dana radne sedmice u Izraelu. Podsetimo da je ova država brzo uvela strogi karantin sredinom marta, tako da je epidemija bila relativno blaga. Međutim, brzo je bio i ukinut. Škole su ponovo otvorene 17. maja, a zatim hoteli, bazeni i restorani desetak dana kasnije. U subotu su izraelske plaže bile prepune i mnogi su ignorisali uputstvo ministarstva zdravlja o nošenju zaštitnih maski.

Azerbejdžan

Karantin u Azerbejdžanu ukinut je krajem maja, kada su suspendovane gotovo sve restrikcije, ali se ponovo vratio na velika vrata. Uprkos predivnom i toplom vremenu, ulice Bakua, glavnog grada Azerbejdžana, ovog vikenda su bile puste. Vlada je u toku prethodne nedelje donela odluku da ponovo uvede restriktivne mere kako bi pokušala da zaustavi nagli porast slučajeva koronavirusa u ovoj zemlji.

(Nova.rs)

Share Button
(Visited 617 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *