LEGENDA KAFANSKE MUZIKE: Na današnji dan nas je napustio Toma Zdravković

LEGENDA KAFANSKE MUZIKE: Na današnji dan nas je napustio Toma Zdravković
Share Button

Naša najveća muzička legenda, Toma Zdravković, preminuo je na današnji dan pre 28 godina.

Pevač je rođen 20. novembra 1938. godine u Aleksincu, ali se ubrzo, posle rođenja, sa roditeljima preselio u Pečenjevce, u blizini Leskovca. Preminuo je 30. septembra 1991. u Beogradu.

Toma se ženio četiri puta, a mnogi kažu da su njegovi veliki hitovi upravo nastali zbog njegove velike ljubavi prema ženama, alkoholu i kocki. Dugo je imao zdravstvenih problema, mučio se sa rakom prostate.

Neki od njegovih čuvenih hitova su „Umoran sam od života“, „Mirjana“, „Sutra se vraćam kući“, „Odlazi odlazi“, „Ja nemam baš nigde nikog na ovom svetu“, „Ciganka“ i mnogi drugi.

Toma je, osim što je ispevao neke od najlepših ljubavnih pesama, bio boem, kockar, čovek koji je jednostavno voleo život o kojem je ovako govorio:

O muzici:

– Moja veza s muzikom je mnogo ozbiljnija nego što misle kolege i publika. Vrlo me smešno jednom nešto pitao Miroslav Ilić. Sedimo on i ja sami u „Šumatovcu“ i on me pita: ‘Dado, šta ćeš da radiš ako ovo jednom prestane?’ Bilo mi je mnogo čudno: zašto da prestane? Šta ima to da prođe? Jer, ja ništa drugo ne umem i ne znam da radim — sem muzike. Od nje živim i za nju živim.

O kockanju:

– Ne kockam se da bih dobio, već zato što je vreme relativno, i što me interesuje ono neobjašnjivo u ljudskoj prirodi. Ljudi se kockaju u ratovima, u politici, u investicijama… Taj odnos sa kockom je bitan, jer jedino tako možeš da upoznaš sebe i druge.

O sebi:

Prigovaraju mi da suviše pijem, ja kažem uvek može više. Prigovaraju mi da suviše filozofiram, ja kažem da me ne slušaju. Nekih se jutara sećamo, ali neke večeri nikada nećemo moći da zaboravimo.

IZVOR: blic.rs, Republika

PHOTOS.EDU.PL

Share Button
(Visited 864 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × four =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.