Ko reši ovu zagonetku dobija ogroman novac!

Ko reši ovu zagonetku dobija ogroman novac!
Share Button

Svi mogu učestvovati.

Naučnik, profesor Ijan Gent i njegov tim sa Univerziteta Sent Endrjus nude nagradu od milion dolara osobi koja uspe da smisli program koji će rešiti „Kraljičinu zagonetku“.

Ovo takmičenje je otvoreno za sve.

„Kraljičina zagonetka“ nastala 1850. godine, uključuje osam figura sa šahovske table. Štaviše, osam kraljica. Zadatak koji se postavlja pred igrače jeste da na standardnu šahovsku tablu postave osam kraljica, tako da nijedna ne može da napadne neku drugu.

To znači postavljanje kraljica u različite redove tako da dve kraljice nisu u istoj koloni niti se mogu sresti dijagonalno. Sama zagonetka je rešena, ali su svi kompjuterski programi propali kad se poveća šahovska tabla.

Gent i njegove kolege veruju da bi računarski program, koji može da reši taj zadatak, mogao da bude dovoljno sofisticiran da reši većinu zadataka, poput dekriptovanja najtežih sigurnosnih softvera.

„Ako možete da napišete program koji može da reši taj zadatak brzo, onda možete da ga prilagodite da rešava većinu bitnih problema koji nas danas muče“, rekao je Ijan Gent.

„To uključuje trivijalne zadatke poput toga da nađete najveću grupu vaših prijatelja na Fejsbuku koji se međusobno ne poznaju, ali i važne zadatke poput provaljivanja kodova koji osiguravaju naše onlajn transakcije“, kaže Gent.

Ovaj program je teško napisati jer ima veliki broj varijabli koje su uključene u njega. Zato se smatra da je za ovaj program potrebno čak i nekoliko godina.

„U praksi, niko nije bio ni blizu uspešnom pisanju programa“, rekao je jedan od naučnika.

Ako mislite da možete da napišete svoj program i da dobijete milion dolara, onda se javite Klej institutu za matematiku u SAD.

AUTOR: 

Numberphile, youtube, Foto: printscreen

Share Button
(Visited 156 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *