ISPOVEST TELOHRANITELJA ADOLFA HITLERA: Ovako su zapravo izgledali njegovi poslednji dani!

Share Button

Telohranitelj Adolfa Hitlera koji je prvi ugledao mrtvo telo nacističkog vođe opisao je kako su izgledali poslednji trenuci nacističkog vođe.

Autobiografija koju je napisao Rohus Miš otkriva da je Hitler rekao da su svi vojnici „oslobođeni svojih dužnosti“ i da želi da se njegovo telo zapali, kako se nadolazeći saveznici ne bi poigravali sa njegovim ostacima, piše Independent.

Time ih je razrešio, ali i dodelio poslednji zadatak, da kremiraju njegovo telo jer nije želeo da doživi Musolinijevu sudbinu, s obzirom da su ostatke italijanskog fašiste javno izložili i mučili. U knjizi „Hitlerov poslednji svedok“ koju je objavio u dubokoj starosti, Miš je otkrio šta se u bunkeru dešavalo u poslednjim trenucima Hitlerovog života, kao preživeli iz Hitlerove svite, a preminuo je pre tri godine u Berlinu, u 96 godini.

Tog 30. aprila 1945. stigao je telefonski poziv koji je promenio sve i najavio kraj Drugog svetskog rata. Nazvao je general Vilhelm Keitel i javio da vojska nije uspela da razbije sovjetski obruč oko Berlina i da je kraj rata neizbežan. Ubrzo nakon toga, Mišč je čuo Hitlera kako tiho priča sa ostalim visokopozicioniranim nacistima, a nakon toga odlazi u sobu. Za njim je ušla i Eva Braun, tvrdi Martin Mejs, urednik knjige.

-Završetak Drugog svetskog rata bio je neizbežan kako su se Rusi približavali Berlinu. Pola sata ranije, Hitler je još održavao nadu među vojnicima, govoreći da će u pomoć stići ovaj ili onaj general, ali sve je bilo izgubljeno. Tada se rukovao s Otom Gunšeom. Rekao mu da su svi vojnici razrešeni „zakletve vernosti“. Takođe je rekao da ne želi da njegovo telo bude javno zlostavljano kao Musolinijevo, već da njegov leš bude spaljen. Svi su nervozno čekali u bunkeru, uz neki metež. Vrata su se otvorila i Miš je pogledao unutra. Pogled mu je pao na Evu, koja je sedela glavom naslonjenom prema Hitleru, koji je bio mrtav. Oči su mu bile otvorene, a glava padala prema napred – opisuje situaciju Mejs.

Memoari opisuju da je prilikom ulaska Miša u sobu Eva bila u spavaćici i prstom na ustima sugerisala telohranitelju da ćuti. Miš je Hitlera opisivao kao predivnog šefa, a smatra se da je poslednji preživeli Hitlerov bliski saradnik. Inače, Miša je otela Crvena armija i proveo je osam godina u logoru. U knjizi „Hitlerov posljednji dan: Minut po minut“ čiji su autori Džonaan Majo i Ema Krejg opisano je da je Adolf Hitler nazdravljao na svom venčanju sa Evom Braun , ali i trenutke razvrata Hitlerovih bliskih saradnika kada su shvatili da se Rusi približavaju i da im nema spasa.

Hitler je većinu svog vremena provodio u bunkeru, zaštićen betonskim zidovima debelim tri metra. Bio je hipohondar, koji je jedno vreme uzimao čak 28 različitih pilula i inekcija dnevno. Pred kraj je patio i od Parkinsonove bolesti i imao problema sa srcem, a i stres je ostavio trag na njegovom zdravlju. Nedelju dana pre konačnog pada otpustio je svog ličnog lekraa Teodora Morela , a ovaj mu je ostavio pun ormančić lekova, pišu autori.

Komandant vojske general Burgdorf, Hitlerov privatni sekretar Martin Borman i general Krebs živce su opuštali ogromnim količinama rakije, a alkohol je „kumovao“ i razvratnom seksualnom ponašanju u kancelariji Rajha, gde je vladala svojevrsna masovna histerija, pišu Majo i Krejgova. Bormana je u njegovoj raskalašenosti podržavala i supruga Gerta koja mu je rodila desetero dece pa mu čestitala kada joj je priznao da je zaveo glumicu Manju Behrens kojoj je poželela i dobrodošlicu u domaćinstvo.

Hitler je ručao sa suprugom Evom i sa svojim sekretaricama koje su morale za stolom da mu prave društvo od jeseni 1942. godine i zabavljati ga „lakim temama“. Strogo im je bilo zabranjeno da razgovaraju o „teškim temama“, ali tog dana je on pokrenuo razgovor o očiglednom. Rekao je da nikada neće pasti u ruke neprijatelja i da želi da mu kremiraju telo nakon smrti, tvrde autori knjige. Rekao je da je najbolja metoda samoubistva metak u usta jer se lobanja rasprsne i ništa se ne oseti, a smrt je trenutna. Ali sa njim se nije slagala Eva Braun koja je želela da bude lep leš.

„Želim da budem lep leš. Ja ću da uzmem otrov. Zanima me boli li. Bojim se duge patnje. Spremna sam da umrem herojski samo da me ne boli“, rekla je i sekretaricama pokazala svoju ampulu cijanida koju je držala u džepu haljine.

Nakon toga su i sekretarice zatražile svoju dozu. Iako nisu želele da se ubije, nisu ni htele da padnu u ruke Rusa.

Nakon ručka Hitler je nadgledao i smaknuće svoje omiljene keruše Blondi i njenih štenaca koje su ubili cijanidom, a zatim zakopali ispred bunkera. Iako je Hitler do poslednjih trenutaka verovao u odbranu Berlina, u kasnim večernjim satima je shvatio da od toga neće biti ništa. Lično je zahvalio svojim bliskim saradnicima rukujući se sa njima. Oni su pokušali da ga nagovore da pokuša da se spasi i pobegne, ali on je bio neumoljiv.

Dok su Rusi bili sve bliže, u bunkeru je trajala glasna zabava nacista koji su se pomirili sa svojom sudbinom i upustili se u neobuzdane seksualne igrice. Tokom noći najpopularnije mesto za seks bila je zubarska ordinacija, tvrde Majo i Krejgova.

Hitler je sa lekarom Haseom detaljno isplanirao svoje i Evino samoubistvo. Dogovorili su da će imati dva pištolja i dve kapsule cijanida koje će zagristi u isto vreme kada pritisnu okidač pištolja. Hitler je želio da umre u istom trenutku kada i njegova supruga. Rano ujutru ruski vojnici bili su im u neposrednoj blizini, a Eva je istrčala napolje da još jednom vidi sunce pre smrti, piše u knjizi. Ali, nebo je bilo tamno od dima i sa oklevanjem se vratila u bunker.

Eva je bila nervozna pre smrti i nije imala apetit, pa je Hitler poslednji obrok – špagete, pojeo u društvu svojih sekretarica. Jedna od njih, Traudl Junge, uspela je da pobegne pred Rusima maskiravši se u vojnika. Ipak, ubrzo su je ulovili i zarobili, ali i pustili. Na slobodi je nastavila da radi kao sekretarica, a umrla je 2002. godine. Ni Magda Gebels, supruga Josefa Gebelsa, nacističkog šefa propagande, nije htela da prihvati smrt. Njen muž zavetovao se na vernost Adolfu Hitleru i rekao mu da će on i njegova porodica slediti njegov primer i ubiti se. Zato je Magda pokušala da Hitlera nagovori da se predomisli i pobegne, jer će onda i oni moći da pobegnu i ona neće morati da ubije svoje šestoro dece. Firer ju je glatko odbio.

Pola sata kasnije Eva Braun i nacistički vođa oduzeli su sebi živote.
„U sredinu“, povikao je Gebelsov sin Helmut u trenutku kada je čuo hitac. Njemu i njegovoj braći i sestrama narednog su jutra dali injekciju morfijuma, a zatim im je lekar Ludvig Stumpfeger u usta izdrobio ampulu cijanida. Istim otrovom ubili su se i Magda i Josef.

Izvor:kurir.rs

Share Button
(Visited 278 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

11 + sixteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.