HOLANDSKO SELO KOJE ĆE VAS RASPAMETITI: Ljudi, je l’ ovo bajka ili realnost?!

Share Button

Githorn je piktoreskno selo u zemlji poldera koje mnogi nazivaju „Venecijom severa“ ili „Venecijom Nizozemske“ zato što je u potpunosti pristupačno samo čamcima. Pred vama su fotke koje će vas oduvati.

Githorn je selo u centralno-istočnoj holandskoj provinciji Overejsel, u opštini Stenvijkerland, oko pet kilometara jugozapadno od grada Stenvijka. Osnovano je od strane izbeglica sa prostora Sredozemlja koji su se u ovu regiju doselili oko 1230. godine.

Zona koja ga okružuje zabranjuje automobile, mada se danas prave izuzeci u posebnim slučajevima. U starom delu ovog naseljenog mesta nije bilo bukvalno nikakvih puteva i sav se prevoz odvijao kanalima kojima je celo selo ispresecano, i okolnim jezerima.

Naravno, uvek ste mogli i da pešačite pošto ovo selo pored kanala ima i mnoštvo putića i mostića, a danas možete da koristiti i biciklističke staze.

Sve do filma „Fanfare“, komedije reditelja Berta Hanstre, turizam je imao malog uticaja na život u ovom mestu, ali su se od tada stvari promenile.

Naravno, i dalje je ovo selo – jedno od nekoliko mesta koje ljudi nazivaju „Venecijom Severa“ ili „Venecijom Nizozemske“ – u potpunosti pristupačno samo čamcima, to se nije promenilo; promenilo se to što u ovo selo od 2.620 žitelja sada svake godine dođe na stotine hiljada turista.

Posebno se Kinezi „lože“ na Githorn: 150-200.000 hiljada turista iz najmnogoljudnije zemlje na svetu svake godine pristigne u ovaj kraj Holandije.

Šta da vam kažemo, osim: uživajte u slikama!

Kuća pored kanala u holandskom selu Githorn. Foto: Flickr/piotr iłowiecki

Bajkovitost sela Githorn, u Holandiji, teško se može rečima opisati. Foto: Flickr/brian_ytsu

Kanali u holandskom selu Githorn. Foto: Wikimedia Commons/Bert Knot

Prizor iz bajke u holandskom selu Githorn, koje nazivaju i „Venecijom Nizozemske“. Foto: Wikimedia Commons/© CEphoto, Uwe Aranas / CC-BY-SA-3.0

Romantična vožnja čamcem po kanalima sela Githorn u Holandiji. Foto: Wikimedia Commons/PhotoBobil

Selo Githorn u Holandiji, tokom jesenjih meseci. Tmurno nebo ne oduzima čari ovom mestu. Foto: Wikimedia Commons/Suedehead

Turisti se voze čamcima po kanalima u selu Githorn u Holandiji. Foto: Wikimedia Commons

Kuća pored kanala u selu Githorn, u Holandiji. Foto: Wikimedia Commons/Hojjat (aka Huji)

Telegraf.rs.

Share Button
(Visited 48 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

nineteen + 3 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.