GADAFI JE PRE 51 GODINU STUPIO NA VLAST: U njegovo vreme nije bilo računa za struju, novac od nafte se slivao u džepove građana, a danas vlada haos! Proročke reči koje je izrekao 7 meseci pre smrti i danas se pamte!

GADAFI JE PRE 51 GODINU STUPIO NA VLAST: U njegovo vreme nije bilo računa za struju, novac od nafte se slivao u džepove građana, a danas vlada haos! Proročke reči koje je izrekao 7 meseci pre smrti i danas se pamte!
Share Button

Libija je u potpunom haosu od 2011. kada je svrgnut tadašnji dugogodišnji vođa Muamer Gadafi.

Naftom i gasom bogatom zemljom upravljaju predstavnici najmanje dve vlasti, vlada u Tripoliju koja uživa podršku UN-a i druga na istoku zemlje u Tobruku koju podupiru snage Kalife Haftara, iza koga stoje Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Haftar je 2014. okupio bivše Gadafijeve snage i u tri godine borbi osvojio najveći grad na istoku zemlje Bengazi. Ove godine je osvojio jug zemlje i naftna polja.Mladi pukovnik Gadafi imao je samo 27 godina kada je zajedno sa svojim kolegama iz vojske izvršio vojni udar, skinuo kralja Libije Idriza I, ukinuo monarhiju i proglasio Libijsku Arapsku Republiku.

Pre tačno 50 godina došao je na vlast u Libiji.

Bivši student Harvarda i Oksforda, rođen u beduinskom šatoru u pustinji, postao je jedan od najmlađih predsednika u Africi. Uzor mu je bio egipatski predsednik Naser koga mnogi i dalje u arapskom svetu gledaju kao simbola arapske slobode i digniteta.

Gadafi tokom 24 godine duge vladavine nije imao nikakvu službenu funkciju. Nije bio ni predsednik ni premijer. Bio je pukovnik, odnosno, diktator s neograničenom moći.

FOTO: PROFIMEDIA

Njegova ideologija je bila mešavina arapskog nacionalizma i socijalizma. Gadafi je zabranio svaku opoziciju, nacionalizovao naftne kompanije i banke, proterao 25.000 Italijana iz zemlje i sedamdesetih godina profitirao od eksplozije cena nafte.

Libija je tako postala bogata zemlja kojom navodno vlada narod, a kontroliše je predsednik.

Stanovništvo je masovno preselio u moderne stanove, s vodom, strujom i satelitskom televizijom. Prema sistemu koji je Gadafi razvio dolaskom na vlast obrazovanje i zdravstvo su bili besplatni u Libiji.

Pre dolaska Gadafija na vlast, samo 25 odsto stanovništva bilo je pismeno. Danas 83 odsto Libijaca čita i piše, a 25 odsto ima fakultetsku diplomu.

Svaki Libijac koji nije mogao da nađe zaposlenje po završetku školovanja dobijao je novčanu pomoć u visini plate predviđene za tu vrstu zanimanja. Za svako rođeno dete žene bi dobijale po 5.000 američkih dolara. Deo novca zarađen prodajom nafte, glavnog izvoznog artikla zemlje, slivao se na račune svih građana Libije.

Nisu postojali računi za struju jer je bila besplatna za sve građane, a nisu postojale ni kamate na kredite u bankama koje su sve bile državne.

Gadafi je izlazio u susret i mladencima. Svaki mladi bračni par dobijao je od države po 50.000 američkih dolara kako bi kupio stan i zasnovao porodicu.

Država je participirala čak i u kupovini automobila za 50 odsto, a gorivo je koštalo 0,14 dolara za litar.

Godinama su se evropski političari nadmetali kod Gadafija za naklonost, ugovore, naftu i pristup tržištu.

Tripoli
TRIPOLI FOTO: EPA / STRINGER

Protivnike režima i svoje vlasti likvidirao je i u Libiji i u inostranstvu i o tome se nije libio da govori. Godine 1982. kazao je da je „odgovornost libijskog naroda da likvidira tu bagru koja narušava libijski ugled u svetu“.

U martu 2011. godine, Gadafi je upozorio da bez stabilne Libije neće biti nikoga ko će kontrolisati bezbroj izbeglica iz Afrike i Bliskog istoka koji će bežati u Evropu.

„Milioni izbeglica preplaviće evropske granice i definitivno iznenaditi zapadne političare. Milioni Afrikanaca preko Mediterana mogu da pređu u Francusku i Italiju, ali Libija igra ulogu u bezbednosti na Mediteranu. Verujte, Mediteran će postati more haosa“, upozorio je Gadafi sedam meseci pre nego što je brutalno pogubljen.

U otvorenom pismu koje je objavio ruski dnevnik Zavtra u maju 2011. Gadafi je napisao: „Slušajte me sad, vi ljudi iz NATO-a! Bombardujete zid koji stoji na putu migrantima iz Afrike ka Evropi, i teroristima Al Kaide. Taj zid je Libija. Vi ste ga razbili. Vi ste idioti, i gorećete u paklu zbog hiljada migranata iz Afrike, i zbog podrške Al Kaidi. To će biti tako. Ja nikada ne lažem. Ne lažem ni sada“.

Niko ga nije slušao. Umesto toga, Zapad je pokrenuo vojnu intervenciju da sruši Gadafija s vlasti i od Libije nije ostalo ništa. A baš kako je Gadafi prorekao, Mediteran je postao more haosa i velika grobnica.

Gadafija su pobunjeničke snage ubile 20. oktobra 2011. Likvidirali su ga u rodnom Sirtu, njegovom najjačem uporištu i skloništu metkom u želudac i glavu.Bivši američki predsednik Barak Obama rekao da mu je najveća greška u mandatu bila Libija koja je sad, rekao je, ‘u haosu’. Doduše, smatra da je intervencija u Libiji bila dobra odluka, ali da je pogrešio jer nije uradio ništa nakon toga.

Kurir.rs/24sata.hr
Foto: Profimedia

Share Button
(Visited 7.468 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen − 1 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.