Evo šta se desi u vašem telu kada pojedete picu.

Share Button

Odmah nakon što pojedete picu: Prvi zalogaj aktivira centre zadužene da prepoznaju zadovoljstvo u mozgu.

Lučenje pljuvačke pokreće oslobađanje enzima za varenje u ustima koji odmah počinju proces varenja dok sažvakana hrana putuje iz usta, niz jednjak, u stomak.

Polazeći od ugljenih hidrata u kori pice, ovi enzimi počinju da razlažu hranu na proste šećere poznate kao glukoza koju telo koristi kao gorivo za kretanje u mišićima, otkucaje srca i tako dalje.

10 minuta nakon što pojedete picu: Pre nego što šećer pogodi vaš krvotok, masti od sira i feferona iz pice usporiće ovaj proces.

Ako ste posebno osetljivi na gluten ili sir može se desiti da vam se stomak nadima, kao vaše telo dok vaše telo nastavalja da vari hranu i oslobađa se preostalih gasove.

15 minuta nakon što pojedete picu: Većina ugljenih hidrata koje ste pojeli polako stiže u vaš krvotok – pankreas luči hormon insulin da pomogne vašim ćelijama da pretvore šećer u gorivo.

Visok nivo šećera u krvi može da dovede do upale, koja dovodi do problema koji se kreću od kardiovaskularnih bolesti do oštećenja nerava, slabe cirkulacije i raznih infekcija.

To je razlog zašto ishrana bogata šećerom može biti opasna i zašto dijabetes može biti smrtonosan kada se ne leči.

Na kraju, šećer će završiti u jetri i biti pretvoren u masti.

U međuvremenu, vaš nivo leptina, hormona koji suzbija glad i sprečava vas od prejedanja, u stalnom je porastu.

30 minuta nakon što pojedete picu: Trebalo bi da se osećate sito.

Sa hranom u stomaku, vaš organizam prestao je da otpušta hormon grelin – pa bi trebalo da se osećate zadovoljno.

U ovom trenutku želudačne kiseline rade na tome da svare hranu.

Čim se mast svari, spremna je da preko krvotoka ode do jetre i odatle će biti ili preusmerena na mišiće koji će je koristiti kao gorivo ili, ako vaši mišići imaju dovoljno goriva da rade svoj posao, biće pretvorena u masne ćelije. Ovaj proces privremeno povećava nivo triglicerida u krvi.

45 minuta nakon što pojedete picu: Masan obrok može da oteža da se vaši krvni sudovi šire ostavljajući manje prostora za krv da teče i što će povećati krvni pritisak.

Masna ishrana može da izazove i zgrušavanje krvi, a to predstavlja opasnost za svakoga ko ima neki od naslednih faktora za srčane bolesti.

Dobra vest je da vaši hormoni, zbog kojih ste ogladneli i naručili picu, sada su mirni, posebno leptin, koji vašem mozgu govori da ste siti.

U ovom trenutku ne bi trebalo da se osećate usporeno.

3 sata nakon što pojedete picu: Nivo šećera se normalizuje i hrana koju ste pojeli je već svarena – zbog čega vam se može učiniti da je još jedno parče dobra ideja, ali ipak ga preskočite.

Što više jedete picu – to će zadovoljstvo biti manje.

Share Button
(Visited 109 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eighteen + 3 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.