Evo koju hranu bi trebalo da jedete, shodno vašim godinama

Evo koju hranu bi trebalo da jedete, shodno vašim godinama
Share Button

Telo se s vremenom menja, potrebe organizma su drugačije, pa ono što jedete sa 30, ne mora da vam prija i dve decenije kasnije.

Pravilna ishrana je osnova zdravog života, ali uvek bi trebalo uzeti u obzir i godine, tvrde naučnici sa Univerziteta Kalifornija. Telo se s vremenom menja, potrebe organizma su drugačije, pa ono što jedete sa 30, ne mora da vam prija i dve decenije kasnije. Do 20. godine, u periodu rasta i razvoja, podrazumeva se da ishrana bude raznovrsna, ali nakon toga bi trebalo da znate koje namirnice da isključite, a na koje da stavite akcenat.

Od 20. do 30.

Jedite što više mlečnih proizvoda, jer se kosti još razvijaju, a alkohol bi trebalo potpuno da izbegavate, zbog lošeg uticaja na zdravlje noktiju, kose i kože. Stroge dijete u ovom periodu nikako nisu poželjne.

Od 30. do 40.

Počinje da se oseća nedostatak energije i umor, zbog čega bi stimulanse poput kafe trebalo da zamenite suvim voćem, naročito kajsijama i jabukama, kao i integralnim žitaricama. Izbegavajte šećer i nezdrave masti, kako biste ostali vitki, jer se metabolizam usporava.

Od 40. do 50.

Krvna slika nije tako dobra kao u ranoj mladosti, češće dolazi do anemije, pa stručnjaci preporučuju kvalitetno crveno meso, voće i zeleno lisnato povrće. Slatkiše zaobilazite u širokom luku jer se u ovim godinama kalorije teže troše i lako možete da nabacite višak kilograma.

Od 50. do 60.

U ovom periodu imunitet pada, zato bi trebalo da unosite više probioitika i pijete dosta vode kako ne biste dehidrirali. Jedite što više povrća i ribe, dok bi suhomesnate proizvode trebalo da izbacite sa svog jelovnika.

Posle 70.

Ishranu bazirajte na namirnicama koje se lako i brzo vare, povrću, voću, piletini, ribi. Ne zaboravite da unosite mnogo tečnosti, naročito vode, jer koža gubi elastičnost.

(novosti.rs)

Share Button
(Visited 304 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *