Dva mikroorganizma stižu u istom trenutku, i oba ubijaju! Ovo morate da znate jer sve počinje na jesen!

Dva mikroorganizma stižu u istom trenutku, i oba ubijaju! Ovo morate da znate jer sve počinje na jesen!
Share Button

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija obezbediti 2.000.000 vakcina protiv sezonskog gripa, kao i da će vakcinacija biti obavezna za ugrožene grupe.

Međutim, ono što je privuklo posebnu požnju je i termin „savršena oluja“ koji je upotrebio. U pitanju je „sudar“ epidemija Kovida-19 i gripa. Kakav je efekat kada se u populaciji jave dve epidemije u isto vreme stručnjaci već pokušavaju da shvate, ne bi li se pripremili za jasen i zimu.

Prvi put u istoriji

Svet je u nepoznatim vodama za sezonu respiratornih virusa 2020. godine. Po prvi put u modernoj istoriji Severna hemisfera se suočava sa pojavom pandemije bolesti koronavirusa (Kovid-19) i istodobnom epidemijom sezonskog gripa.

Svaka od njih uzrokuje opasne po život bolesti i smrt, posebno kod starijih odraslih osoba, ljudi sa hroničnim bolestima i druge ranjive populacije.

Kako se možemo pripremiti za ono što dolazi?

Vreme trajanja i težina talasa Kovida-19 tokom jeseni i zime su još nesigurni, ali dosadašnja iskustva sa pandemijama gripa 1918. i 1957 ukazuju na mogućnost ponovnog porasta.

korona virus

korona virus, Foto: EPA

Gotovo ništa se ne zna o interakciji virusa gripa i teškim akutnim respiratornim sindromom koronavirusa-2 (SARS-CoV-2, koji uzrokuje Kovid-19) kod pojedinaca. Da li se povećava li koinfekcijski rizik od teških bolesti ili se pojačava raspadanje virusa?

Iz Kine je prijavljeno malo koinfekcija tokom rane faze pandemije. Sezona gripa na Južnoj hemisferi tek počinje i može dati neke tragove šta se može očekivati na Severnoj hemisferi kasnije ove godine.

Veliki deo populacije ostaje podložan SARS-CoV-2, a stres za bolnice biće najveći ako se epidemije Kovida-19 i gripa preklapaju i dostižu vrhunac otprilike u isto vreme. Moguće je da će broj pojedinaca zaraženih jednim virusom dostići vrhunac u različitim vremenima, smanjujući potražnju za bolničkim krevetima.

Ako ove jeseni dođe do povećanja u slučajevima Kovida-19, biće neophodne pooštrene strategije ublažavanja. Socijalno distanciranje i izolacija kod kuće su socijalno i ekonomski razarajući, ali mogu umanjiti potražnju za bolničkim krevetima i zaštititi ugroženo stanovništvo.

Oni će takođe smanjiti prenos drugih respiratornih virusa, uključujući virus gripa i respiratornog sincicijskog virusa. Snabdevanje ličnom zaštitnom opremom mora u dovoljnoj meri da zadovolji projektovane potrebe ozbiljne sezone gripa zajedno sa Kovid-19.

Vakcina

Vakcina, Foto: Tanjug / AP

Postoje značajne razlike u epidemiologiji Kovid-19 i sezonskog gripa, ali se simptomi preklapaju. Molekularno dijagnostičko testiranje za SARS-CoV-2 je kritično za sve pacijente sa akutnim respiratornim bolestima, posebno u periodima ko-cirkulacije.

Brzo preokretno testiranje neophodno je da se razlikuje gripa i Kovid-19, vodi se briga o pacijentima i podržava sveobuhvatan program kontrole Kovid-19 (uključujući izolaciju slučajeva i brzu identifikaciju i karantin kontakata).

Treba uložiti sve napore kako bi se osiguralo da će biti na raspolaganju resursi za kombinovano testiranje na Kovid-19 i influencu. Ovi testovi bi trebali biti besplatni za pacijente, jer služe dvostrukom cilju za javno zdravlje i negu pacijenata, piše časopis „Sajens„.

– Još nemamo vakcinu protiv Kovida-19, ali su dostupne sigurne i efikasne vakcine protiv gripa. Njihova široka upotreba sada je važnija nego ikad, a mi podstičemo zdravstvene radnike, poslodavce i lidere u zajednici da promovišu vakcinaciju. Delotvornost vakcina varira u zavisnosti od sezone i podtipa, ali vakcinacija nudi sličnu zaštitu protiv hospitalizacije gripa i ambulantne bolesti potvrđene laboratorijskim putem. Široko rasprostranjene dezinformacije na društvenim medijima uključuju i lažnu tvrdnju da vakcinacija protiv gripa povećava rizik od infekcije SARS-CoV-2. Naučnici, zdravstveni radnici i lideri u zdravstvu moraju da se suprotstave ovim tvrdnjama jasnim informacijama o važnosti vakcinacije protiv gripa tokom pandemije Kovid-19 – ističu stručnjaci.

korona virus

korona virus, Foto: EPA

Izgledi za drugi talas Kovida-19 zahtevaju planiranje kako bi se osigurala optimalna isporuka vakcina protiv gripa počevši od rane jeseni. Mesta za vakcinaciju u zajednici često se postavljaju radi maksimalne zapremine i efikasnosti, a potrebni su alternativni pristupi za održavanje fizičke distancije i minimiziranje rizika od prenošenja SARS-CoV-2, posebno zato što su mnogi primaoci vakcine protiv gripa izloženi visokom riziku i za grip i za Kovid-19 komplikacija.

Randomizirana ispitivanja pokazala su da neke pojačane vakcine protiv gripa (npr. vakcina sa visokim dozama inaktivirane i rekombinantne vakcine) stvaraju veću zaštitu kod starijih odraslih u odnosu na vakcinu inaktiviranu standardnom dozom. Optimalno vreme vakcinacije protiv gripa kod pacijenata sa potvrđenom Kovid-19 je neizvesno. Ne postoje kliničke studije o efektima vakcinacije protiv gripa kod pacijenata sa Kovid-19, ali možda bi bilo primereno odložiti primenu vakcine sve dok se akutna bolest ne razreši.

Preko juna, širom sveta prijavljeno je preko 400.000 smrtnih slučajeva od Kovida-19, uključujući preko 109.000 u Sjedinjenim Državama. Mi smo još uvek u ranoj fazi pandemije.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da je grip svake sezone ubija 12.000 do 61.000 ljudi. Da li će tokom sezone 2020-2021 biti savršena oluja Kovida-19 i gripa? Još uvek ne znamo, ali moramo početi sa pripremama u narednim mesecima.

AUTOR: 

Alo.rs

Korona, Grip, Foto: Ilustracija
Share Button
(Visited 141 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *