DOBRODOŠLI U PAKAO: 10 najozloglašenijih zatvora na svetu

DOBRODOŠLI U PAKAO: 10 najozloglašenijih zatvora na svetu
Share Button

Verovatno ne postoji zatvor na svetu koji je bezbedan, ali su defitivno neki mnogo opasniji od drugih. Stravični logor 22 u Severnoj Koreji sada je zatvoren, ali i bez njega ima dovoljno mesta od kojih podilazi jeza.

U ovom severnokorejskom zatvoru je zbog konstantnih mučenja pomrla polovina političkih zatvorenika, a ostatak je prebačen u neki drugi radni logor.

Pošto je i ova, kao i sve ostale informacije iz izolovane azijske države na nivou glasina, sajt therichest.com sastavio je listu zastrašujućih svetskih zatvora o kojima postoje konkretni podaci.

10. Ostrvo Rajkers u Njujorku (SAD)

Tu se nalazi ukupno deset zatvora u kojima se dnevno nalazi po 12.000 zatvorenika, pri čemu je kapacitet 17.000 mesta. Tu završavaju svi koje policija uhapsi u Velikoj jabuci, a zatvori Rajkersa poznati su po aktivnosti bandi, napadima, silovanjima, ali i ubistvima koja počine čuvari. Iako su dvojica čuvara završila na izdržavanju kazne u federalnom zatvoru zbog organizovanja borbi jedan-na jedan između zavorenika, ova praksa i dalje opstaje.

9. Sant prizon u Parizu (Francuska)

Nalazi se u srcu francuske prestonice, na nekoliko kilometara od Sene. Turisti su zapanjeni da se tu nalazi jedan od najozloglašenijih zatvora u istoriji koji je otvoren 1867. godine. U ovom zatvoru postoji duga istorija zlostavljanja, a tokom Drugog svetskog rata tu su, pored običnih zatvorenika bili smešteni i ratni zarobljenici. Iz ove na oko neprobojne tvrđave do sada su zabeležena samo tri slučaja bekstva.

8. Ostrvo Petak (Rusija)

Zatvor na ovom ostrvu na Belom jezeru u severozapadnom delu zemlje poznat je i kao “ruski Alkatraz” i ima najviši nivo obezbeđenja pošto se tu nalaze najgori zavorenici Rusije. Oni se nalaze praktično u potpunoj izolaciji na jednom od deset najvećih jezera u Evropi, a pravo na posetu imaju samo dva puta godišnje. Mnogi zatvorenici zbog toga izgube razum pre isteka kazne, a na smanjenje životnog veka utiču januarske temperature od minus 40 stepeni Celzijusa.

7. Bang Kvan (Tajland)

Smešten na nekoliko kilometara od prestonice Bangkoka, ovo je zatvor najvišeg stepena obezbeđenja u kojem veliki deo zatvorenika čine strani državljani. Tokom prva tri meseca izdržavanja kazne, zatvorenicima su ruke vezane lancima, niko tu nema kaznu manju od 25 godina, a deset posto zatvoreniak koji čekaju izvršenje smrtne kazne nose lance i na nogama. Hrana je zdela prinča jednom dnevno, nema tekuće vode, kanalizacija jedva da postoji i pretrpano je.

6. Sabaneta (Venecuela)

Za Venecuelance zatvorene u Sabaneti postoje veće šanse da umru tu nego na ulicama prestonice Karakasa. Zatvor koji je pokojni predsednik Ugo Čaves nazvao “vratima ka petom krugu pakla” pretrpan je i nema diovoljno čuvara, kao ni ulaganja u njega. Vode ga bande, silovanje je deo prakse uterivanja straha, gde oni koji ne drže kontrolu znaju da je smrt uvek blizu. U 2012. tu je ubijen 591 zatvorenik, a prošle godine policija je otkrila skladište oružja i droge.

5. Dijarbakir (Turska)

Ovaj zatvor sa maksimalnim stepenom obezbeđenja otvoren je 1980. i dugo vremena predstavljao je pravi pakao za kurdsku populaciju u regionu. Tu turske vlasti smeštaju kriminilace i političke zatvorenike, pretrpan je i ima dugu istoriju krvoproliča unutar svojih zidina. Od otvaranja tu je na stotine zatvorenika preminulo od posledica mučenja, a na desetine se zapalilo rešivši tako da pobegnu od brutalnosti. Kaznu služe i deca stara od 13 do 17 godina.

4. Gldani (Gruzija)

Razvoj tehnologije omogućio je svetu da vidi strahote koje se dešavaju u ovom zatvoru u jednoj od država bivšeg Sovjetskog saveza. Gruzijske vlasti morale su da pokrenu istragu nakon što su se odatle pojavili snimci silovanja, prebijanja i drugih oblika mučenja zatvorenika. Na snimcima se vidi kako čuvari sistematski siluju zatvorenike palicama i ručkama od metle, a počinioci su kasnije uhapešni i osuđeni.

3. Kontonu (Benin)

Benin je mala država u zapadnoj Africi i graniči se sa Togoom i Nigerijom. U ovom zatvoru nalazi se oko 2.400 muškaraca, žena i dece na prostoru nakojem bi trebalo da ne bude više od 400 ljudi. Toliki je nedostatak prostora da neki od zatvorenika spavaju na smenu, a neki su umrli od gušenja tokom sna. Više od 90 odsto zatvorenika tek čeka početak suđenja, do kojeg zbog zagušenog sudstva prođe po nekoliko godina.

2. Tadmor (Sirija)

U ovom sirijskom zatvoru proliveno je toliko krvi, da ništa osim spaljivanja do temelja ne bi moglo da “očisti” ovo mesto patnje u pustinji. U njemu su zatvarani i kriminalci i politički zatvorenici i svi su podjednako mučeni. Zatvor je prestao sa radom 2001, ali je pono otvoren deset godina kasnije, iz nove zatvorenike i vrlo malo poboljšanja. Čuvari odlučuju o svemu tu, nema knjiga, televizije ni radija, a mučenje je redovna pojava.

1. Gitarama (Ruanda)

I posle 20 godina od genocidnog rata koji je rasturio ovu zemlju, strahote i dalje postoje u njoj i u centralnom zatvoru Gitarama. Pretrpan je, bez dovoljno ulaganja, a oni zatvorenici koje ne pretuku na smrt, umru od bolesti ili gladi. U očajničkom pokušaju da prežive, neki od zatvorenika ubijaju i jedu druge, tako da opstaju fizički samo naspremniji. Nema ćelija i mnogi zatvorenici spavaju po podu i u hodnicima.

Izvor:Blic.rs

Share Button
(Visited 1.897 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.