CRNA LISTA: U ove ulice ne zalaze ni beogradski taksisti

CRNA LISTA: U ove ulice ne zalaze ni beogradski taksisti
Share Button

Beograđani u pojedinim delovima grada ni krivi ni dužni ne mogu da dobiju slobodno taksi vozilo, pošto mnogi taksisti, zabrinuti za sopstvenu bezbednost, u te krajeve prestonice ne žele da voze!

Čitav spisak brojeva telefona i ulica na koje ne odgovaraju nalaze se na crnoj listi beogradskih taksista.

– Izbegavamo Ulicu Slobodana – Lale Berberskog, granicu Konjarnika i Malog Mokrog Luga. Događalo se da su taksisti vozili pijane, drogirane, koji neće da plate, napadnu ih, izvade pištolj… Pozovu u nekoj ulici na kućni broj 14 i istrče sa broja šest. Sreća je samo što nikad nije bilo nekog većeg napada u kojem je neko ozbiljno povređen. Kritični su Karaburma, Mali Mokri Lug, Medaković. Pozove odatle i neko normalan, pa ne dobije vozilo. Problematičnih stotinak brojeva telefona je na crnoj listi – priča za „Blic“ jedan taksista koji se više od deceniju bavi tim zanimanjem.

Njegov mlađi kolega objasnio nam je da je i poziv iz Rakovice za taksiste – neisplativ.

Postalo je uobičajeno da nam kriminalci kažu da skrenemo u neku uličicu i napadnu nas
– Iz Rakovice možete da čekate do sutra taksi. Prvi razlog je da se više isplati u centru sačekati stranku za kraću destinaciju. Drugi je da je postalo uobičajeno da nam kriminalci kažu da skrenemo u neku uličicu i napadnu nas. Ja sam, inače, odlučio da im po cenu života ne dam ono što sam mukom zaradio – tvrdi mlađi taksista.

Prema iskustvima vozača, najčešći su napadi kada se u vozilu nalaze dve mušterije, od kojih jedna sedne na suvozačevo mesto, a druga iza taksiste. Pojasom vezanog vozača sateraju u ćošak uz pretnju oružjem sa dve strane, gde on nema mnogo opcija da se odbrani. Često je jedan od napadača i – devojka.

Nekada je važilo pravilo da kada se desi napad, svi u sekundi reagujemo, čim je nešto krupnije, svi prekidaju rad. Danas vlada nezdrava konkurencija
– Nekada smo mogli da registrovano oružje nosimo sa sobom, a ono sada može samo da nam stoji kod kuće, imali smo svi ugrađene GPS uređaje i panik tastere, a danas u mnogim udruženjima to nije slučaj. Posebno mi teško pada nesolidarnost koja se javila među kolegama u različitim firmama. Nekada je važilo pravilo da kada se desi napad, svi u sekundi reagujemo, čim je nešto krupnije, svi prekidaju rad. Danas vlada nezdrava konkurencija, mnogi ako te i vide na ulici, produžiće vožnju – objašnjava nam iskusni taksista.

Ipak, dodaje, u okviru firme drže se zajedno.

– Pomažemo se međusobno i rešavamo sami, ali nismo izgubili poverenje u policiju. Imamo i radio-stanicu, zbog koje su se možda napadi proredili, brzo se javi, još brže stiže pomoć – objašnjava on.

Otimaju novac ili „samo“ ne plate vožnju

– Broj razbojništava na teritoriji Beograda u kojima su oštećeni taksisti ove godine je znatno smanjen. U 2017. godini su do sada počinjena tri krivična dela, lane devet, a u 2015. godini šest. Počinioci uglavnom po završetku vožnje uz upotrebu fizičke sile od taksista otimaju novac i mobilne telefone. Ili odbiju da plate vožnju – navode iz MUP-a Srbije.

Autor: Blic

Share Button
(Visited 138 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × five =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.