Amiši ne jedu američku hranu, ne piju njihove lekove i ne gledaju njihovu televiziju a žive duže od bilo kojeg naroda na svetu. Evo koja je njihova tajna

Amiši ne jedu američku hranu, ne piju njihove lekove i ne gledaju njihovu televiziju a žive duže od bilo kojeg naroda na svetu. Evo koja je njihova tajna
Share Button

Ova tradicionalna hrišćanska zajednica teško ostavlja svoju veru radi modernog života i često ostaju unutar granica svojih zajednica.

Koliko znate o ovoj grupi ljudi? Ovih 10 stvari će vam dati bolju perspektivu o njihovim životima.

1. Ne idu u srednju školu

Nakon što završe 8 razreda škole, Amiši se direktno posvećuju zanimanjima, od pletenja do poljoprivrede i svega između – sve dok odgovara njihovom načinu života. Njihove škole su obično jedna prostorija i uče ih mlade neudate žene.

2. Napuštanje crkve ima svoju cenu

Izbor da napustite amišku crkvu znači da ćete najverovatnije izgubiti svaki kontakt sa svojom porodicom, jer ćete biti izbačeni i proterani. Međutim, oko 90% amiških tinejdžera odluči da ostane sa crkvom.

3. Žene imaju samo 4 haljine

Ne postoji velika količina garderobe u ormanima amiških žena. Postoje samo haljine: jedna da se pere, druga da se nosi, treća da se koristi i četvrta da bude za rezervu. Sve one su jednostavne boje i imaju ogrtač. Molitvena kapa se uvek nosi, u slučaju da se oseti potreba za molitvom u bilo koje doba dana.

4. Plaćaju račune, ali ne i osiguranje

Zbog svoje vere, većina Amiša ne veruje u dobijanje koristi od vlade, tako da ne plaćaju osiguranje, jer ne primaju beneficije (samovoljno). Oni, međutim, moraju da plaćaju imovinu i porez na promet.

5. Njihove lutke nemaju lica

Ne sve, ali većina. Ove bezlične lutke imaju za cilj da spreče sujetu i da pokažu da su svi jednaki u očima Boga.

6. Amiši govore amiškim jezikom

Amiš je zapravo jezik koji je potekao od nemačkog i mnogi čak uključuju portugalski i španski. Dijalekat je zapravo polunemački, pensilvanijsko-holandski i amiški.

7. Krste se kad postanu stariji

Amiši se krste u crkvi između 16 i 25 godine. Ovo je interesantno u odnosu na druge forme hrišćanstva, gde roditelji krste decu dok su bebe. Amiši odlučuju sami da li će biti kršteni u crkvi ili da odu.

8. Uslov je da se dovodi u pitanje vera

Rumspringa, što je u prevodu „trčanje okolo“, jeste vreme kada amiški adolescenti odlaze da vide kako izgleda napolju van njihovih zajednica. Neki će se malo prilagoditi, kao što je drugačija frizura ili ulična garderoba. Međutim, drugi tinejdžeri se odluče za veće gradove, kako bi eksperimentisali sa mnogo modernijom garderobom i frizurama.

9. Nije svakome zabranjena tehnologija

Ne žive svi Amiši po striktnom kodu. Na primer, „Švarcentruber“ Amiši ne koriste traktore na poljima, mehaničke frižidere, vodene kade ili propan gas. U drugu ruku, „Kalona“ Amiši koriste sve od navedenog, čak i više. Neki dozvoljavaju mobilne telefone i lampe, dok drugi ne – mnogo kompleksnije nego što drugi ljudi misle.

10. Puštaju brade zbog religioznih razloga

Nakon što se muškarac oženi, on prestaje da brije bradu, ali često brije brkove.

fokuzz.com

Image source: littlethings.com fokuzz.com
Share Button
(Visited 12.068 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 + fifteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.