5 ozbiljnih razloga zašto žene stare brže od muškaraca, 1 je skroz neočekivan

5 ozbiljnih razloga zašto žene stare brže od muškaraca, 1 je skroz neočekivan
Share Button

Možda žene žive duže od muškaraca, ali zato i stare brže. A evo zbog čega je to tako

Činjenica je da žene stare brže od muškaraca, a za to postoji 5 ozbiljnih razloga:

1. Žene pate od stresa više od muškaraca.

Žene su sklonije mentalnim slomovima, posebno ako su vezane za posao, kaže dr Džudit Mohring. Osim toga, hormonska razlika je ono što sve objašnjava. Hormonske fluktuacije su povezane sa depresijom. Štaviše, sezonski afektivni poremećaj više pogađa žene nego muškarce. Stalni stres neminovno dovodi do preranog starenja.

2. Žene koje su se porodile brže stare.

Istraživanja sprovedena na Univerzitetu Džordž Mejson dokazala je da trudnoća čini da žena izgledate 11 godina starije. Stvar je u tome da žene koje su rodile imaju kraće telomere od onih koje nikada nisu imale decu. Što su vam telomeri kraći, izgledate starije. Osim toga, stres tokom trudnoće nije retkost, što takođe ubrzava proces starenja.

3. Muška koža je deblja.

Prema dermatolozima, muška koža je 25% deblja od ženske kože. Procenat se može razlikovati od osobe do osobe, ali opšta cifra ostaje ista. Međutim, iako je na muškim licima manje bora, one koje su tu su dublje od ženskih.

4. Nivoi testosterona su različiti.

Estrogen je odgovoran za mladalačko žensko lice, dok je testosteron tipičan za muškarce. Visok nivo testosterona usporava starenje. Iako estrogen takođe služi kao hormon protiv starenja, njegova proizvodnja opada brže od proizvodnje testosterona. Zato žene prve dobiju bore.

5. Menopauza uzima svoj danak.

Gubitak hormona tokom menopauze ubrzava proces starenja. Kada žene prolaze kroz menopauzu, njihova tela prestaju da proizvode količinu kolagena kao nekada. Ovo uzrokuje gubitak elastičnosti kože.

 Krstarica

Share Button
(Visited 46 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

two × 4 =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.