Opasniji nego što mislite: Bojler je TEMPIRANA BOMBA U KUPATILU

Opasniji nego što mislite: Bojler je TEMPIRANA BOMBA U KUPATILU

Nismo svesni koliko rizikujemo ukoliko pravilno ne baratamo bojlerom.

Učestali incidenti sa ovim uređajem, koji su nedavno odneli nekoliko života, stvaraju strah kod stanovništva, međutim, stručnjaci ističu da je i bojler bezbedan ako se njime pravilno rukuje.

Jedno je sigurno – mora se isključivati prilikom tuširanja.

Neispravni uređaji, nedovoljno dobro uzemljenje i nemar ljudi prilikom tuširanja mogu da dovedu do smrtnog ishoda.

– Sve počinje od uzemljenja – jasan je Mile Jovanović, električar.

– U stambenim zgradama se radi po propisima, pa radnici imaju stručni nadzor, što je veoma bitno. Kada pukne obloga koja štiti grejač u bojleru, tada nastupa uzemljenje, koje nas zaštiti od strujnog udara tako što nam “izbaci” osigurač. Međutim, kada je osigurač menjan “na svoju ruku”, eto još jednog problema.

Mali znaci koji pokazuju da bojler nije sasvim ispravan i da treba pozvati stručno lice su kapljanje, šuštanje vode u kazanu, kao pred vrenje na ringli, ili neispravan termostat.

– Čim čujete šuštanje, to znači da se nataložio kamenac, voda u bojleru ne sme da vri. Kada je bojler uključen, treba isključiti grejalice, kalorifere, fen za kosu – savetuje majstor Mile.

Dugme termostata nikada ne treba podešavati tako da bojler zagreva vodu do maksimuma. Tada se oko grejača stvara više kamenca.

Kada uključiti

Stalno uključen bojler, ili samo po potrebi, individualna je stvar. Ipak, stalno uključen aparat, bez nadzora, dovodi do potencijalne opasnosti ukoliko neki, ili svi sigurnosni uređaju otkažu.

(Izvor: Novosti.rs / V. Radulović)

Foto: V.Lalić / RAS Srbija

(Visited 2.305 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *