10 stvari koje nikad ne smete da stavljate u mikrotalasnu!

Share Button

Mikrotalasna peć je višestruko korisna, laka je za rukovanje i održavanje. Međutim, postoje stvari koje nikako ne bi trebalo da stavljate u nju.

10 stvari koje nikad ne smete da stavljate u mikrotalasnu!

loading…

1. Plastične kese
Ukoliko ih stavite u mikrotalasnu rernu, mogu da izazovu požar i da ispuste toksične gasove.

2. Plastične čaše
Jednokratne plastične čaše u koje se pakuje jogurt, sir ili margarin nisu otporne na toplotu. Ukoliko u njih stavite hranu koju želite da zagrejete, rizikujete da se rastope i da ispuste hemikalije u hranu.

3. Posude za hranu iz dostave
Plastika se ne ponaša dobro u mikrotalasnoj peći, a hrana koju naručite uglavnom je pakovana u plastične posude. Isto pravilo važi i za plastične posude u kojima ste doneli hranu od kuće na posao. Pre nego što je stavite u mikrotalasnu, preručite je u porcelanski tanjir.

4. Voće
Limun odlično podnosi visoke temperature i ako želite da iscedite poslednju kap soka iz ovog voća, trebalo bi da stavite limun u mikrotalasnu. Ali druge vrste voća neće dobro reagovati: grožđe može da eksplodira, a suvo voće će početi da se dimi…

5. Tanjiri s metalnim ivicama
Ovo ste verovatno prvo načili kad ste kupili mikrotalasnu – ništa što ima delove metala na sebi ne smete da stavite u mikrotalasnu peć. Isto pravilo važi i za tanjire i za posuđe od nerđajućeg čelika.

6. Sosovi
Ukoliko nemate nameru da provedete pola dana ribajući unutrašnjost mikrotalasne pećnice, nemojte podgrevati sosove u njoj ako prethodno niste poklopili posudu u kojoj se sosovi nalaze.

7. Čili papričice
Iako je rizik da će se zapaliti mala, izvesno je da će ljutina iz čili papričica jurnuti pravo u vaše lice kada otvorite vrata mikrotalasne.

8. Aluminijska folija
Ne podnosi dobro toplotu, pa se može desiti da hranu koju ste umotali u foliju i stavili u mikrotalasnu morate da bacite.

9. Jaja
Internet vrvi od saveta da ćete uštedeti vreme ako stavite jaja da se skuvaju u mikrotalasnoj. Greška! Vrelina stvara puno pare, pa će jaja eksplodirati, a onda znate šta vam je činiti – ribanje unutrašnjosti mikrotalasne do iznemoglosti…

10. Ništa
Ako ne stavite ništa u mikrotalasnu peć i uključite je, rizikujete da je uništite.

loading…

www.huffingtonpost.com
Share Button
(Visited 12 times, 1 visits today)

Comments

comments

Leave a Comment

five × three =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.