Žive i do 20 godina: Ove rase pasa su najdugovečnije

Žive i do 20 godina: Ove rase pasa su najdugovečnije
Share Button

Pri odabiru psa sigurno želite večnog suputnika. Nažalost, kad tad ćete morati da se oprostite od svog četvoronožnog ljubimca jer je njihov životni vek od 10 do 13 godina. Kao i kod svake životinje, kvalitetnom ishranom, fizičkom aktivnošću i brigom možete mu produžiti život. Ali, i genetika ima ulogu.

Ovo su rase pasa poznate po svojoj dugovečnosti.

1. Čivava

Foto: barnimages.com – CC BY 2.0

Čivava je jedna od rasa koje najduže žive. Iako većina napuni 15 godina, mogu dočekati i 20. rođendan. Usprkos tome što su rastom mali, potrebno im je kretanje, mentalna stimulacija i trening. Uglavnom su zdravi, ali su skloni problemima sa srcem i očima.

2. Jazavičar

Foto: Jason Tucker – CC BY 2.0

Nije neobično susresti jazavičara starijeg od 15 i upravo se jedan jazavičar po imenu Šanel upisao u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji živi pas. Uginuo je 2011. u 21. godinom. Problemi s kojima se najčešće suočavaju je bol u leđima kao posledica starosti, a može biti i pojačana ako je pas gojazan.

3. Minijaturna pudla

Foto: Jeremy Duff – CC BY 2.0

Inteligentna minijaturna pudla je idealan porodični pas. Često doživi ljudsko punoletstvo, odnosno 18 godina. Ova rasa je sklona ortopedskim problemima i poremećajima vida.

4. Džek Rasel terijer

Foto: Not So Dusty – CC BY 2.0

Ova rasa najčešće živi do 16. godine. Vrlo su aktivni i potrebno im je puno kretanja kako bi potrošili energiju.

5. Ši cu

Foto: benmacaskill – CC BY 2.0

Prijateljski nastrojen i prilagodljiv Ši cu uglavnom živi do 15. godine. Potrebne su im kraće šetnje i vreme za igru, ali njihovo krzno je zahtevno i zaslužuje redovno šišanje, češljanje i negu. Skloni su ortopedskim problemima i poremećajima vida.

Krstarica.com

Share Button
(Visited 4.088 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × four =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.