Zašto mali psi laju na velike pse?

Zašto mali psi laju na velike pse?
Share Button

Svi vlasnici malih pasa barem su se jednom našli u ovakvoj situaciji. Odakle mališanima ovakva hrabrost?

 

I dok je sv

aki pas drugačiji, na temelju ličnosti i uticaja okoline, postoji nekoliko opštih teorija zašto neki mali psi imaju neopisivu potrebu da laju i reže na dvostruko veće pse.

1. Strah

Poput mnogih malih pasa, razumljivo je da i vaš vidi velike pse kao pretnju. Postoje dva načina nošenja s tom pretnjom: beg ili borba. Mnogim psima, instinkt govori da se bore. U njihovoj glavi tada vlada „ako izgledam snažno, veliki pas me neće dohvatiti“ raspoloženje, a upravo je to ono što mnogi vlasnici ne prepoznaju. Lajanje, režanje i povlačenje povoca, na kraju može biti samo strah od onoga sa čime se pas suočava, a ne znak agresije.

Maltezer

Foto: Profimedia

2. Teranje

Postoje dva načina da se poveća fizička udaljenost između pasa: da mali pas pobegne ili da lajanjem natera u beg onog većeg. Ako vaš pas laje iz straha, on želi da se dogodi ovo drugo. A šta to znači? To znači da ako uspe u svom naumu, sledeći put će vaš pas još jače podignuti svoj glas, kad vidi da se pas približava.

3. Pomoć

Ova teorija podrazumeva da lajanjem vaš maleni ljubimac želi da zamoli za vašu pomoć. Vrlo često, kad osetimo da je naš ljubimac u opasnosti, mi ga zaštitimo, tako što ga podignemo u ruke. Možda je to upravo ono što i u ovom slučaju vaš pas želi od vas – zaštitu. On itekako može osetiti vaše emocije. Ako kod vas oseti strah, neugodu i anksioznost prilikom približavanja velikog psa, uz podizanje, vaš pas će misliti kako tu postoji nešto zbog čega bi trebalo da bude zabrinut pa će i on tako početi da se ponaša.

B92.net.

Foto: Profimedia
Share Button
(Visited 2.828 times, 1 visits today)

Comments

comments

imam lud da sam papir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

seventeen − sixteen =

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.